Přidat na Seznam.cz



RegioJet zruší od března žluté autobusy do Hradce úplně

26. ledna 2018 13:13. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Společnost RegioJet se chystá v příštích týdnech zrušit i poslední zbylá čtyři autobusová spojení do Hradce Králové, dále i Náchoda a Trutnova. Jako první na tento případ upozornil deník Zdopravy.cz. Podle údajů z webu RegioJet, končí jízdní řád na této lince s datem 3. března. Vloni už byl zredukován počet spojů z 10 na nynější 4.

V předchozím roce RegioJet uvedl, že si prodloužení spojů do Náchoda a Trutnova žádají cestující.

„Samostatně na trase Praha – Hradec Králové již nebudou autobusy Regiojet jezdit – a to v návaznosti na dlouhodobý vývoj poptávky cestujících, která na této trase klesá, a naopak roste ze vzdálenějších měst jako právě Trutnov nebo Náchod,“ sdělil před rokem tiskový mluvčí Aleš Ondrůj ze Student Agency.

Podle společnosti však počet cestujících na této trase stále neroste a chce tak kapacity svých autobusů přesunout na ty nejvytíženější trasy, které jsou výnosnější a je zde i větší profit.

Cestující ve žlutých autobusech oceňují zejména kvalitu cestování pohodlnými autobusy, někteří jsou zvyklí již cestovat pouze s touto společností. Už úbytek z 10 spojů na 4 v minulém roce cestující v komentářích nesli velmi negativně.

V posledních týdnech se cestující do Hradce ptali na zhoršující se služby na palubách autobusů RegioJet, to už zřejmě předznamenávalo konec žlutých autobusů na této trase.

Linka tak za několik týdnů definitivně zanikne a z terminálu odjedou poslední spoje 3. března. Linku využívají zejména studenti při cestách do Prahy, za prací, případně za nákupy na Černý Most.

„Ve vytížených spojích v časech jako pátek, neděle večer, pondělí ráno jsme měli obsazené spoje. V jiné dny však byly autobusy obsazeny méně. Bohužel tento stav nebyl dostatečný pro provoz celé linky z dlouhodobého hlediska. Je nám velmi líto, že z této trasy odcházíme, nicméně z ekonomického hlediska jsme neměli jinou volbu,“ uvedla společnost RegioJet.

Cestující tak budou muset využít služby zbývajících autobusových (ČSAD, ARRIVA, TAD, T-TRANSPORT, CDS) či vlakových dopravců (ČD) při cestách do hlavního města a zpátky. V některé hodiny bývá ale přímý vlakový spoj do Hradce přeplněný, cestující musejí stát až v uličce.

Od 2. února končí také autobusová linka RegioJetu Praha – Hradec Králové – Wroclaw – Varšava, která jezdila třikrát týdně.

„Provoz linky do Varšavy pro nás nebyl dostatečně ziskový. V současné chvíli rušíme linky Praha-Pasov, České Budějovice-Brno, Praha-Trutnov a již zmíněnou Praha-Varšava,“ dodává RegioJet.

Jiné nové vnitrostátní linky RegioJet otevírat neplánuje. Společnost Student Agency zahájila provoz žlutých autobusů na trase Praha – Hradec Králové 2. listopadu 2009 po prodloužení dálnice. V obou směrech jezdilo 15 spojů, každou celou hodinu v časech od šesti ráno do dvacáté hodiny večerní. Dominantní postavení na této trase ale během let nezískala, po skoro 10 letech provoz žlutých autobusů končí.

A v případě budoucího vládního plánu na zavedení vlakových spojů zdarma pro studenty a důchodce, končí i z tohoto důvodu, provoz by pak nebyl dále smysluplný.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU