Přidat na Seznam.cz



Hradecký strašák pomine? Odpůrcům staveb se ztíží zneužívání

24. května 2018 11:20. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Takto mohla vypadat křižovatka Mileta, kdyby nepřišla namítka k podjatosti / Foto: MMHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Stačilo, aby se představitelé města vyjádřili ohledně potřebnosti rekonstrukce Velkého náměstí či křižovatky Mileta a na základě podané námitky podjatosti putovaly oba obsáhlé spisy na stavební úřad v Hořicích. Nyní se snad blýská na lepší časy. Informaci o možné změně k lepšímu přinesl na svém webu vedlich.info náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Před lety se jednou k potřebnosti rekonstrukce vyjádřil v novinách primátor Zdeněk Fink, když řekl, že je náměstí vřed Hradce Králové. Aktivisté, kteří jsou přesvědčeni, že má náměstí vypadat jinak, podali námitku ohledně podjatosti primátora i úředníků. Za pravdu jim dalo i ministerstvo pro místní rozvoj, absurdní věc se tak dostala na stůl stavebního úřadu v Hořicích, kde se řeší už dva roky.

„Pardubický kraj podal návrh na novelu správního řádu a tuto iniciativu podpořilo také vedení Asociace krajů ČR a další krajská zastupitelstva, včetně Královéhradeckého. Podle navržené novely by důvodem k namítání podjatosti nemělo být pouze to, že je úředník ve služebním nebo pracovním vztahu k obci, kraji či státnímu úřadu, u kterého je dané správní řízení vedeno. Takovéto jednoduché opatření by žádným způsobem neohrozilo právo na nezávislé správní řízení, ale výrazně by omezilo obstrukce z důvodu domnělé podjatosti,“ uvádí Jindřich Vedlich.

Odpůrci staveb někdy tuto jednoduchou formulku používají účelově jako poslední instrument, když jim všechny pokusy, jak zastavit, byť bohulibý a snad i přínosný projekt, selžou. Obvykle se stavba zdrží o několik měsíců až roků.

Občas se automaticky označí jako podjatý i sám úředník, aby předešel budoucím možným problémům z nařčení z možné podjatosti, což je už samo o sobě zvláštní, jinde tento fenomén používají třeba i konkurenti. Za této situace se proto veřejná správa příliš vykonávat nedá.

Systémová podjatost je strašákem radnic posledních let. Veřejné správě při přípravě projektů způsobuje veliké problémy, stačí aby se našel jeden odpůrce stavby, která se mu nějakým způsobem nelíbí a projekty mohou nabrat velká zdržení i několika let, ztrácejí dotační tituly, neopravená místa dál chátrají, je obtížné uzavírat memoranda na plánované stavby a nejistí jsou i investoři.

Pokud je kritika stavby oprávněná, nemá ani oporu v územním plánu, většinou se projekt pozmění nebo ani nedojde k územnímu řízení, horší je, když už všechna povolení má a potom se objeví systémová podjatost.

„Díky novele by se výrazně omezilo zneužívání institutu systémové podjatosti ze strany odpůrců staveb, konkurenčních investorů či v některých případech samotných státních úředníků. Věřím, že vláda o tomto rozhodne správně a co nejdříve,“ dodal Jindřich Vedlich.

Spolu s Velkým náměstím tak tento osud nedávno potkal i proměnu křižovatky Mileta a ohrozil rozvoj kampusu Univerzity Karlovy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU