Přidat na Seznam.cz



Dopravní podnik vyvinul nový typ městské karty. Anonymní

6. června 2018 11:24. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Nový typ anonymní karty podle předpisu GDPR

HRADEC KRÁLOVÉ – V rámci nového nařízení GDPR a zvýšené ochrany osobních údajů přichází dopravní podnik s novým typem nepřenosné městské karty, která bude tzv. anonymní kartou. Karta navíc dostane nový a modernější design, bude o dost hezčí než ta stávající kartička. V levém rohu s logem dopravní podniku, vpravo se jménem osoby a fotografií.

V evidenci ani v databázi společnosti však nebudou žádné osobní údaje zaznamenány. Na kartě samotné bude obsaženo pouze jméno a příjmení držitele a jeho fotografie, a to pro možné kontroly revizorem.

„Osobní údaje cestujících byly v Dopravním podniku města Hradce Králové vždy odpovídajícím způsobem chráněny, a proto se rozhodl Dopravní podnik města Hradce Králové nejen k modernizaci vzhledu městských karet, ale také k posílení ochrany a zavedení nového typu nepřenosné Městské karty – tzv. anonymní karty,“ uvádí ve zprávě dopravní podnik.

Také stávající držitelé Městské nepřenosné karty s fotografií, jménem a příjmením budou mít právo požádat o výmaz osobních údajů z databáze. Každý zákazník si podle DP může požádat o výrobu anonymní karty.

„Pořízení anonymní karty ale bohužel přináší i možné komplikace do budoucnosti. Například při prokazování nároku na přehrání peněžního zůstatku z karty při její ztrátě či krádeži na novou se bude muset držitel prokázat dokladem o nákupu karty. Bez tohoto dokladu nebude možné zůstatek převést, původní kartu zablokovat, a může tak oproti dřívější praxi dojít pro držitele i k finanční ztrátě,“ dodává možnou potíž dopravní podnik, proto je více než vhodné, lístek o nákupu uchovat.

Nové anonymní karty a osobní karty v novém designu jsou vyráběny od 25. května 2018, volná karta zůstává ve stejné podobě. Dopravní podnik upozorňuje, že dosud vydané Městské karty jsou v platnosti a budou používány i nadále. Rozhodnutí o výměně za novější je tak na každém z cestujících.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU