Přidat na Seznam.cz



Nezaměstnanost na Hradecku klesá. Rekordy drží Rychnovsko

11. června 2018 15:14. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Nezaměstnanost v kraji snižuje automobilka Škoda Auto

HRADEC KRÁLOVÉ – Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji dosahuje svého historického minima a stále zlehka klesá. Tempo poklesu podílu nezaměstnaných je srovnatelné s průměrem ČR. Mezi kraji je nezaměstnanost pátá nejnižší a okres Rychnov nad Kněžnou drží prvenství mezi 77 okresy v republice s nejnižší nezaměstnaností vůbec – má neuvěřitelných 1,13 procenta.

Z geografického pohledu je jasné, že Rychnovsko drží na nízké nezaměstnanosti automobilka Škoda Auto s obřím závodem v Kvasinách a přidružené firmy, které do zdejší továrny dodávají díly. Zvýšil se zde proto i podíl cizinců, místní firmy už nemají kde brát zaměstnance.

Kdo má ruce a nohy, pracuje. Svozové autobusy do škodovky jezdí nejen z Hradce a Pardubic, ale z celého regionu od Svitav, Králík, polského Klodzka, Nowe Rudy až po Červený Kostelec. Od Jičína pak jezdí ve směru Mladá Boleslav.

„Úřady práce v Královéhradeckém kraji evidovaly ke konci května celkem 8 349 uchazečů o zaměstnání, to bylo o 463 osob (o 5,3 %) méně než ke konci dubna. Počet nezaměstnaných klesl ve všech okresech kraje, absolutně nejvíc v okrese Hradec Králové (o 155 osob) a relativně nejvíc v okrese Jičín (o 8,9 %),“ uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.

O problémech s najímáním lidí by mohl vyprávět třeba dopravní podnik, který by hned mohl přijmout až 15 řidičů, pořádá náborové akce, láká na nástupní benefit 10 tisíc korun, práci s moderními vozy a zvýšení platu. Na trhu řidičů je velká konkurence, v Pardubicích jim platí i o 5 tisíc víc, někde ještě více. Cestujících v hradecké MHD po letech přibývá, zase je ale nemá kdo vozit.

Oproti stejnému období loňského roku (květen 2017) tak bylo v kraji o 2 539 nezaměstnaných méně, což je pokles o více než 23 procent.

Problémy trápí všechny obory, státní správu, nemocnice, firmy, řetězce apod. Práce je na trhu přebytek, ale už není z čeho vybírat. Je také potřeba zaměstnance samozřejmě i dobře finančně ohodnotit, pak se nabízejí sami. Na různé pracovní pozice hledá třeba fakultní nemocnice až 70 nových zaměstnanců.

V Královéhradeckém kraji klesla nezaměstnanost na 2,11 %, minimum je na Rychnovsku 1,13 %, nejvíce lidí bez práce je v okresech Náchod 2,49 a Hradec Králové 2,46 procenta. V porovnání s ostatními regiony patří nezaměstnanost v kraji dlouhodobě k nejnižším.

Ke konci května evidovaly úřady práce v kraji celkem 11 852 volných pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo připadá v kraji 0,7 nezaměstnaných. Nezaměstnaných evidovaných na úřadu práce bylo 8 349.

Graf vývoje nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí