Přidat na Seznam.cz



Kytičky z Velkého náměstí jsou pryč. Někdo je vytrhal

15. června 2018 14:04. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Z kytiček na Velkém náměstí zbyla jen hlína / Foto: H. Bednářová

HRADEC KRÁLOVÉ – Takzvaný a přesným slovem vyjádřený „guerilla gardening“ vzbudil u veřejnosti velký ohlas. Nyní jsou ovšem záhonky prázdné a pouze s hlínou, někdo je před pár dny z místa odstranil. Radnice, která chce roky provést rekonstrukci, snahu občanů podporuje, technické služby uvádí, že s tím nemají nic společného, lidé pátrají po tom, kdo novou pýchu města odstranil.

„Technické služby Hradec Králové podporují snahu města zrekonstruovat Velké náměstí v Hradci Králové. S ohledem na připravovanou celkovou rekonstrukci nejsou prováděny opravy povrchu na stávajícím parkovišti, neboť vkládání finančních prostředků do takových oprav by bylo plýtváním veřejnými prostředky. Nově opravené povrchy by totiž při rekonstrukci přišly nazmar. Naše organizace vítá každou občanskou aktivitu směřující k celkové opravě náměstí a i když se podobných aktivit městská organizace nemůže přímo účastnit, v žádném případě nebyla tím, kdo by tuto iniciativu hatil,“ uvádí v prohlášení technické služby.

Občané se ale zřejmě nenechají zastrašit a nové kytičky tam budou sázet i dle reakcí dál, byť se někdo pokouší jejich snahu o zkrášlení historického středu města, blokovat.

Naštěstí rajče a pár kytiček nájezd přežil a jsou umístěny na kraji parkoviště. Je otázkou, zda se jednalo o koordinovanou akci, či nájezd vandalů. Vždy se najde někdo, komu taková činnost, která chtěla upozornit na tristní stav náměstí, může vadit.

„Technické služby Hradec Králové neiniciovaly a ani neprovedly odstranění květin z Velkého náměstí, které upozorňovaly na velmi špatný stavebně technický stav tohoto náměstí. Budeme doufat, že tato aktivita padne na živnou půdu a že se aktivisté, kteří brojí proti opravě našeho historického centra, chytí za nos a vezmou na vědomí, že zde žijí i lidé, kteří by opravu náměstí uvítali,“ dodávají TSHK.

Magistrát by měl možná před Velké náměstí umístit ceduli, že je zde jízda doporučena pouze pro SUV, tanky a jiná obrněná vozidla. Bizarní by mohlo být třeba, že by si zde Škoda Auto vytvořila vývojové centrum pro testování svých nových SUV. Povrch náměstí je totiž značně variabilní a k testování vozů ideální.

Tu je výmol, o kus dále kombinace asfaltu a dlažebních kostek, kolem morového sloupu roste roští, vozovka je na některých místech propadlá, někde chybí úplně všechno a je tam jen díra s kytičkou, nově už jen hlína.

Dokonce se u historické kašny na sousedních lavičkách objevily i cedulky s bývalými představiteli města jako byl starosta Ulrich apod., aby se lidé s nimi mohli podívat na současný stav historického středu města, který by měl být výkladní skříní. A snad jednou bude.

Zatím je ale dostatek času na výsadbu květinové zahrádky.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU