Přidat na Seznam.cz



Lávka přes Labe má stavební povolení. Do roka se začne

1. července 2018 16:53. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Lávka přes Labe konečně získala stavební povolení. Začít by mohla růst do jednoho roku, na jaře 2019. Nejdříve ale město vybere stavitele, který lávku postaví. Předpokládané náklady na tuto stavbu jsou zhruba padesát milionů korun a až 80 procent (40 mil. Kč) prostředků půjde z dotací v rámci hradecko-pardubické aglomerace.

„Pokud soutěž na stavební firmu proběhne bez komplikací a klimatické podmínky to umožní, stavba by mohla začít příští rok hned na jaře. Nová lávka by mohla obyvatelům a návštěvníkům města sloužit na přelomu let 2019 a 2020,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro oblast investic v Hradci Králové.

Na lávku byla před lety vypsána architektonická soutěž, která respektovala všechny zdejší přírodní podmínky. O novém přemostění uvažuje Hradec už od roku 2000. Tehdejší projekt nebyl realizován.

// Svinarský most padl. Nahradí ho moderní stavba

Vybudování nové spojnice přes Labe je součástí projektu páteřní cyklostrády přes ulice Mánesova, Škroupova až do Šimkových sadů. Lávka proto umožní rychlejší a bezpečné spojení přes řeku, nabídne nové trasy městem a vznikne nová a pohodlná cesta z centra za odpočinkem do parku i za obchody.

Zejména pro pěší pak půjde o nové vnímání prostoru nad řekou a pohled na město, který klidný charakter lávky nabídne.

V lokalitě následně vyroste ještě budova ČSOB, nový hotel, který vznikne přestavbou z panelového domu „Schody“, byty a možná i další administrativní budovy.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU