Přidat na Seznam.cz



Je sucho. V kraji začala platit mimořádná opatření

25. července 2018 9:15. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Zákaz rozdělávání ohně platí v celém kraji / Foto: HZSHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Suché a teplé počasí bez dlouhodobého deště donutilo vyhlásit hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána období mimořádných klimatických podmínek. Nařízení platí až do odvolání a týká se především dodržování zákazu rozdělávání ohně ve volné přírodě. Návrh na tento zákaz podal krajský ředitel hasičského záchranného sboru.

„Na základě návrhu krajského ředitele hasičského záchranného sboru jsem se po posouzení situace rozhodl vyhlásit pro celé území Královéhradeckého kraje období mimořádných klimatických podmínek. Prosíme všechny občany, aby na území kraje nekouřili nebo nerozdělávali oheň v lese či ve volné přírodě. Tímto opatřením chceme omezit riziko vzniku větších materiálních škod,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán, který je odpovědný za oblast krizového řízení a fungování Integrovaného záchranného systému.

To znamená, že na celém území Královéhradeckého kraje je až do odvolání zakázáno: kouření v lese, rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně v lese či ve vzdálenosti do 50 metrů od okraje lesa, rozdělávání a udržování otevřeného ohně ve volné přírodě, táboření v lese a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa, odhazování hořících nebo doutnajících předmětů v lese a ve volné přírodě, spalování odpadů a dalších hořlavých látek na volném prostranství či jejich hromadění v blízkosti lesních porostů a polí.

V případě porušení tohoto zákazu může být uložena fyzické či právnické osobě pokuta.

Hořící kombajn v Nepolisech na Hradecku / Foto: HZSHK

Prozatím největší škody na majetku způsobil požár kombajnu u Nepolis na Královéhradecku v polovině července. Při provádění zemědělských prací došlo k technické závadě na stroji a k následnému zahoření. Oheň zničil kompletně celý kombajn, přičemž výše škody byla odhadnuta na 10 milionů korun. Oheň se na posečené pole dále nerozšířil.

Škodu 200 tisíc korun pak způsobil požár stohu v Obědovicích koncem června, se kterým bojovali hasiči dlouhých 20 hodin. Jedenáct jednotek muselo chránit před rozšířením požáru blízké pole, za kterým se nacházely rodinné domy, a dále také truhlárnu nebo objekt s hospodářskými zvířaty. Nikdo nebyl při události zraněn. K požáru došlo s největší pravděpodobností nedbalou hrou dětí.

Sucho nepociťují jen rostliny, tenčí se i vodní toky. Nízké průtoky hlásí v povodí Labe celkem 59 stanic, včetně Orlice v Týništi nad Orlicí, Labe v Němčicích, ale i na Úpě, Cidlině a většiny ostatních řek či potoků. Jsou hlášeny i historické minimální průtoky. S tím souvisí i vyšší úhyn ryb a teplejší voda v řekách, někde ale teče už jen strouha. Nejsou to ale jen povrchové vody, špatný stav je zaznamenán i v podzemních vodách mělkých a hlubokých vrtů.

„Hladina ve vrtech ve srovnání s předchozím týdnem v celkovém průměru převážně mírně klesala. Na území, které spravuje Povodí Labe bylo v tomto období cca 10 % sledovaných mělkých vrtů mírně podnormálních, cca 25 % sledovaných mělkých vrtů silně podnormálních a cca 59 % sledovaných mělkých vrtů mimořádně podnormálních,“ uvedlo Povodí Labe.

O omezení vody k zalévání, napouštění bazénů, zavlažování apod. zatím město nepřistoupilo, jako v minulém suchém období.

„Průtoky na většině území ve správě státního podniku Povodí Labe jsou na úrovni 10-40 % dlouhodobých průměrů pro měsíc červenec. Dle předpovědi ČHMÚ očekáváme v následujících dnech na vodních tocích v našem území setrvalé nebo rozkolísané hladiny vlivem případných bouřek. Setrvalé stavy budou v úsecích toků pod vodními díly, kde jsou udržovány vyrovnané průtoky dle platných manipulačních řádů,“ dodala správa povodí.

Přehrady tak drží vodu na dolních tocích ještě poměrně v normálu. Přehrada Les Království je naplněna ze 100 %, Pastviny ze 79 % a Rozkoš z 94 procent. Vodu regulují i jezy, které drží hladinu na vyšší úrovni.

Podle předpovědi by se celý tento a příští týden měla teplota v Hradci pohybovat mezi 28 až 32 stupni Celsia. Ojediněle se mohou vyskytnout bouřky, jejich vyšší výskyt zejména na horách.

Vody na Stříbrném rybníce i Opatovickém písníku jsou vhodné ke koupání. Teplota vody na koupališti Flošna se pohybuje mezi 26-28 °C. U vody (moře), v přírodě nebo na chatě tak tráví odpočinek v těchto dnech většina obyvatel Hradce. V kurzu jsou samozřejmě i zmrzlinárny.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí