Přidat na Seznam.cz



Premiér Babiš zahájil výstavbu dálnice D11 z Hradce do Smiřic

2. října 2018 11:49. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

HRADEC KRÁLOVÉ – Pod mimoúrovňovou křižovatkou v Kuklenách se sešli předseda vlády Andrej Babiš ve slušivé žluté bundě s reflexními prvky, ministr dopravy Dan Ťok v černém, primátor Hradce Zdeněk Fink v béžovém kabátku a hejtman kraje Jiří Štěpán v saku, aby po 22 letech příprav zahájili stavbu úseku dálnice D11 z hradeckých Kuklen do Smiřic.

„Je skvělé, že dnes začínáme tuto stavbu z Hradce Králové směrem na sever. Základní páteřní síť mohla být ale hotová už dávno, do Hradce to trvalo 37 let. Stavět dálnice v dnešní legislativě ovšem není jednoduché, v některých případech jako třeba s vysokorychlostní železnicí jsme zaspali dobu, nebyla dříve vize. Nemluvě o trase D35 z Hradce do Olomouce, to je jak v Praze Legerova ulice,“ prohlásil na tiskové konferenci po zahájení výstavby předseda vlády Andrej Babiš.

„Chtěl bych poděkovat, že se podařilo zahájit výstavbu už letos na podzim. Příprava tohoto úseku 22 let je zkrátka ostuda. Všechny další úseky D11 z Jaroměře do Polska jsou dnes v intenzivní přípravě,“ oznámil ministr dopravy Dan Ťok.

„Jsem nesmírně rád, že se nám povedlo nalézt dohodu s občany kolem dálnice i s občanským sdružením Děti Země a tuto významnou dálniční stavbu zahájit. V současné době máme tedy ve výstavbě již 23 kilometrů dálnice D11 od Hradce Králové až do Jaroměře. Poslední dva chybějící úseky, které dovedou dálnici na státní hranici s Polskem, bychom rádi zahájili nejpozději v roce 2022“, okomentoval zahájení výstavby dalšího úseku dálnice D11 generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Kolem Kuklen i Svobodných Dvorů jsou již připraveny stavební stroje, některé na stavbu najíždějí a zbytek už začal s výstavbou. Auta by mohla po dálnici až za Jaroměř dojet v roce 2022, předpoklad otevření je zatím prosinec 2021.

Výstavba může letos začít hlavně díky dohodě s organizací Děti Země, jinak by se zřejmě koplo do země až na jaře 2019.

Stavba řeší pokračování dálnice D11 od Hradce Králové severním směrem na Polsko. Spolu s navazujícím úsekem mezi Smiřicemi a Jaroměří, který byl zahájen v květnu letošního roku, odvede dálnice dopravu z dnes již kapacitně nedostačující silnice I/33 v úseku Hradec Králové – Jaroměř. Po jejím dokončení dojde v okolních obcích ke snížení hlukové zátěže, imisí z dopravy a vysokého rizika dopravních nehod a úrazů.

Dálnice D11 Praha – Hradec Králové – Jaroměř – Trutnov – st. hranice je vyprojektována v celkové délce 151,4 km. V současné době je v provozu úsek Praha – Hradec Králové. Dálnice D11 je součástí mezinárodní silnice E67 Varšava – Praha a také součástí globální sítě TEN-T evropského dopravního koridoru Paříž – Norimberk – Plzeň – Praha – Hradec Králové – Vratislav – Varšava – Brest – Moskva, který spojuje západní a východní Evropu.

Zhotovitelem tohoto úseku bude sdružení firem EUROVIA – METROSTAV – SWIETELSKY, cena stavby podle smlouvy je 2 594 mil. Kč bez DPH, výstavba by se měla dokončit za 44 měsíců.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU