Přidat na Seznam.cz



Kraj chce dvě koleje až do Trutnova. Síť je jak za koněspřežky

29. října 2018 13:52. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Dvoukolejka na Pardubice v Opatovicích / Foto: HKCITY

HRADEC KRÁLOVÉ, TRUTNOV – Královéhradecký kraj ve své strategii prosazuje, aby dvoukolejka vedla nejenom do Hradce a odtud třemi směry na Pardubice, Choceň a Prahu, ale také i na sever do Trutnova. „Není možné, abychom jezdili jen na 15 procentech elektrifikované sítě a asi pěti kilometrech s maximální rychlostí 120 kilometrů za hodinu,“ řekl náměstek pro dopravu Červíček.

Královéhradecký kraj má velmi hustou železniční síť, její stav, rychlost a návaznost má ale k ideálu daleko. Dlouhou dobu se totiž investovalo hlavně do rozvoje koridorů, vedlejší železniční síť byla na okraji zájmu a nerozvíjela se, od doby koněspřežky se toho kromě koní a parních lokomotiv, příliš nezměnilo.

„Železnice je v našem kraji velmi zanedbaná. Je zde obrovská hustota železniční sítě, kterou bychom měli rozvíjet a navázat na významný železniční uzel Pardubicka. Královéhradecký kraj velmi usiluje o rozvoj železniční dopravní infrastruktury. Na trase Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň chceme, aby vlaky jezdily na modernizované dvoukolejné trati. To samé platí o trase mezi Pardubicemi, Prahou, Hradcem a Trutnovem,“ řekl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy.

Generální oprava trati do Trutnova sice proběhla před dvěma roky, zrychlení ale nepřinesla, i když se to očekávalo, úspora času se v jízdním řádu neprojevila. Prakticky to byla jen oprava ze špatného do normálního stavu.

Železniční síť v Královéhradeckém kraji měří celkem 638 kilometrů a je čtvrtou nejhustší v České republice. V kraji je 448 obcí, z čehož 133 je obsluhováno železniční dopravou. Nenachází se zde však žádná dvoukolejná trať!

Jen asi 15 % sítě je elektrifikováno. Pro dostupnou a kvalitní železniční dopravu je proto nutná modernizace stávající sítě.

„Kraj v této věci musí vytrvale tlačit na stát. Není možné, abychom jezdili jen na 15 procentech elektrifikované sítě a asi pěti kilometrech s maximální rychlostí 120 kilometrů za hodinu. To všechno má vliv na časové dojezdy vlaků, na jejich návaznosti i na možnosti objednávek. Pohodlí cestujících se nezlepší, pokud se tomu nebudeme naplno věnovat. My tento problém řešíme. Připravuje se studie proveditelnosti tratě Hradec Králové – Trutnov s možností napojení Náchodska přes takzvanou Vysokovskou spojku. Toto jsou ty strategické věci, které kraj musí chtít po státu, a já pevně věřím tomu, že to tak v brzké době bude,“ doplnil náměstek Červíček

Vysokovská spojka je veledůležitý uzel, který trať narovná přímo na Náchod. Dnes totiž vlaky do Náchoda z Hradce musejí jet nejdřív do Starkoče, odtud se otočit, jet na Václavice, odtud se znovu otočit a jet konečně do Náchoda. Tímto způsobem uteče navíc nejméně 20 minut, pokud někdo takto cestuje denně, ztratí ve vlaku 100 minut.

„My jako jeden z dopravců dáváme ministerstvu dopravy na stůl opakovaně priority, stejně jako kraje, co by bylo dobré zrychlit, kde bylo dobré železnici zdvoukolejnit a kde by bylo dobré navýšit její kapacitu. Je to naším společným zájmem,“ uvedl Jiří Ješeta, ředitel Odboru obchodu a osobní dopravy generálního ředitelství Českých drah.

V Královéhradeckém kraji je trendem navyšování počtu objednávaných vlakových kilometrů. Od roku 2014 se množství zvýšilo zhruba o 100 tisíc vlakových kilometrů. Území kraje také obsluhuje denně až 50 dálkových vlaků R, které objednává Ministerstvo dopravy ČR. Tyto vlaky ročně najezdí zhruba 1,2 milionu vlakových kilometrů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí