Přidat na Seznam.cz



Ozdoba cyklostezky je usazena. Nová lávka se tyčí u Labe

19. listopadu 2018 20:06. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Usazení nové lávky na místo / Foto: Cyklostezka Hradubická labská

HRADEC KRÁLOVÉ – Meandry řeky Labe zdobí od minulého týdne slibovaná lávka. Ozdoba cyklostezky od Třebše do Vysoké nad Labem je tak usazena na svém místě nad slepým ramenem Labe. Nadzvednout a upevnit lávku musel přijet speciální jeřáb až z Břeclavi v koloně tří kamionů a doprovodných vozidel. Cyklostezka by se měla zprovoznit ještě letos v půlce prosince.

Namontování mostu a jeho usazení na místo nebyla vůbec jednoduchá záležitost. Byla to složitá logistická operace. Nejdříve bylo potřeba smontovat jednotlivé dílce lávky, které vytvoří mostovku. Následně byla konstrukce svařena, natřena a zavěšena nosná lana.

„Omlouváme se účastníkům, kteří se těšili na provedení usazení mostu, že nebylo zveřejněno datum. Kvůli náročnosti operace a malému prostoru proběhlo vše v naprostém utajení. Samotné zvednutí lávky a její přesun proběhl bez problémů,“ uvádí Cyklostezka Hradubická Labská, která jednou spojí Hradec a Pardubice.

Na místo se totiž po úzké cestě nové cyklostezky, musel dostat obrovský jeřáb, který se nejprve musel sestavit, aby mohl posléze vyzvednout a usadit přemostění cyklostezky.

To kolaři jsou na novou stezku už tak natěšení, že i když ještě není oficiálně otevřena, alespoň po úsecích, které jsou asfaltové už týdny jezdí. U mostu, který vede od Vysoké nad Labem na Opatovice, je pro bezpečnost vybudován podjezd pod mostem. To aby se zde nekřížila cyklistická a automobilová doprava.

Úsek bude po dokončení dlouhý 5 kilometrů. Začíná v oblasti soutoku, vede kolem fakultní nemocnice do Třebše a od něj podél Labe až do Vysoké nad Labem k místní sportovní hale. Zejména od jarních měsíců zde očekáváme hustý cyklistický provoz.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí