Přidat na Seznam.cz



Most na Vánoce nebude. V květnu 2019 a pak silnice ve Lhotě

3. prosince 2018 22:41. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Obyvatelé Svinar a širokého okolí nový most pod stromeček nedostanou. Počasí totiž neumožní spustit částečný provoz mostu do konce letošního roku, v plném provozu bude až od května 2019. Původní optimistický plán počítal s tím, že by se otevřel v polovině prosince, dlouho to tak i vypadalo, na stavbě se celé týdny velmi intenzivně pracovalo, i o víkendech.

V září byla provedena betonáž mostovky, v říjnu byla dokončená nosná ocelobetonová konstrukce mostu včetně předepnutí. V listopadu byla provedena pečetící vrstva betonové konstrukce, ale od poloviny listopadu nastaly klimatické podmínky, znemožňující dokončit zbývající práce na mostě v požadované kvalitě.

Zejména vlhkost, déšť a kolísavé teploty, které ovlivňují kvalitu položení dalších vrstev izolace mostovky. Tyto izolace jsou velmi důležité pro životnost mostu. Pro provedení izolace musí být celodenní teploty (nad 5 °C pro izolační pásy a 8 °C pro pečetící vrstvu). Také podkladní betonová konstrukce musí mít vhodnou teplotu a vlhkost pod 4 procenta.

„Po celou dobu jsme pracovali naplno dle harmonogramu, bohužel nepředvídatelné klimatické podmínky aktuálně znemožňují další postup prací v odpovídající kvalitě, ke které jsme smluvně zavázáni – u izolací je to garance na 120 měsíců, na celé dílo potom 72 měsíců,“ uvedl realizátor stavby Chládek a Tintěra a Firesta-Fišer.

„Přesto, že zhotovitel vyvinul maximální úsilí pro urychlení prací nejen na novém mostě, ale i v přípravných pracích, na demolici mostu, přesunu lávky a několikanásobných přeložkách značného počtu sítí, není reálné stavbu dokončit v letošním roce s ohledem na kvalitativní požadavky technologických prací závislých na vhodných klimatických podmínkách, které již nelze předpokládat,“ uvedl ke stavbě technický dozor.

V současné situaci je možno realizovat práce na předpolích mostu, instalaci obrubníků a zábradlí. Dále se odstraňuje podpěrná skruž. Pokud se klimatické podmínky do 17. prosince nezlepší natolik, aby bylo možné pokračovat v plánovaných činnostech, aniž by byla ohrožena životnost provedených prací a následná bezpečnost provozu nového mostu, investor a správce stavby se dohodli, na přerušení prací po dobu zimní přestávky.

„Svinarský most – respektive jeho havarijní stav působící velké dopravní komplikace a hlavně vleklé a nedotažené kroky, které by vedly k řešení této situace – byly nejprve mou velkou noční můrou a také jedním z prvních úkolů v mé gesci, které jsem si předsevzal bez odkladu vyřešit. Slíbil jsem občanům, že nový most „postavím“ a díky své neústupnosti jsem dosáhl toho, že jsme v letošním roce opravdu mohli začít stavět. Mým velkým přáním bylo, abychom, byť v omezeném rozsahu, mohli provoz na mostě zahájit ještě před koncem tohoto roku. Osobně jsem pravidelně stavbu v rámci kontrolních dnů navštěvoval a postup probíhajících prací konzultoval. Bohužel počasí naplánovat nelze, ale kvalita provedené stavby a s tím spojená její následná životnost a bezpečnost splněna být musí. Nedávám plané sliby, ale zprovoznění mostu v plné míře od května roku 2019 slíbit mohu,“ uvedl Martin Červíček, který má v gesci dopravu a silniční hospodářství Královéhradeckého kraje.

Dokončení pokládky izolace, odvodňovačů, odvodňovací vrstvy po krajích vozovky a osazení mostních závěrů bude pokračovat, jakmile to teploty a přiměřená vlhkost dovolí. Pokud nenastane neočekávané extrémní počasí i v prvních jarních měsících, je předpoklad, že tomu tak bude v polovině března.

Navazovat bude zhotovení asfaltobetonového krytu vozovky a ochranné vrstvy chodníku, poté provedení statické zatěžovací zkoušky a nezbytná mostní prohlídka před uvedením mostu do provozu. Do konce dubna stavbaři předpokládají dokončení stavby a uvedení mostu do provozu v plné rozsahu pro silniční dopravu i pro pěší s termínem od května 2019.

Přes zimu bude v provozu stále provizorní lávka pro pěší.

Další pozitivní informací po dokončení mostu je, že od května příštího roku dojde k zahájení odložené rekonstrukce silnice průtahu Malšovou Lhotou, která je ve velmi špatném stavu a čeká se tak jen na otevření mostu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí