Přidat na Seznam.cz



Povodí Labe opraví břeh v Jiráskových sadech i na soutoku

20. prosince 2018 12:23. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / AKTUALITY

Budoucí podoba levého břehu Labe v Jiráskových sadech / Foto: Povodí Labe

HRADEC KRÁLOVÉ – Povodí Labe připravuje v lokalitě Jiráskových sadů velkou opravu levého břehu Labe mezi jezem „Hučák“ a soutokem s Orlicí, včetně území přímo na soutoku. Cílem připravované akce je obnovit průtočnou kapacitu Labe a zároveň vrátit soutoku Labe a Orlice podobu, kterou měl na počátku 20. století. Doba úprav levého břehu bude odhadem trvat zhruba 15 měsíců.

Práce budou spočívat v odtěžení sedimentu z levého břehu Labe spojeného s odstraněním náletových dřevin. Poté bude obnoveno opevnění břehu a bude provedena náhradní výsadba na určených místech, která bude respektovat charakter parku.

V posledních letech levý břeh ztrácí svoji původní podobu a ubývá. Ve velkém počtu zde mají svá hnízda nutrie, které se tu hojně vyskytují a rozhrabáváním břehů přispívají k jejich erozi. Postupem času by tak soutok bez zásahu vodohospodářů mohl vypadat úplně jinak.

Lokalita se nachází v městské památkové zóně Hradec Králové. Všechny připravované práce byly projednány a odsouhlaseny Magistrátem města (odbor životního prostředí, odbor hlavního architekta, odbor památkové péče), NPÚ Josefov a ZO ČSOP Orlice.

„Zahájení prací předpokládáme na jaře 2019, ukončení v polovině roku 2020. Návštěvníci parku se mohou s akcí seznámit na informačních tabulích, které byly umístěny u obou vchodů do parku. Žádáme všechny o respektování dočasných omezení, která se v průběhu prací vyskytnou,“ uvedl státní podnik Povodí Labe, který sídlí v ulici Víta Nejedlého v Hradci Králové.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU