Přidat na Seznam.cz



Spor o D11 vyřešen. Otevření v roce 2022 je reálné

30. ledna 2019 20:58. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D11, DOPRAVA

Leták D11 Hradec - Smiřice / Foto: ŘSD

HRADEC KRÁLOVÉ, PRAHA – Sdružení stavebních firem, které je dodavatelem zakázky na výstavbu nového úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi, v úterý oznámilo podmínečné odstoupení od smlouvy. Důvodem byla dlouhodobá nečinnost ŘSD, které v podstatě zablokovalo jednání o faktickém zahájení stavby. Problém se ale po dnešním jednání zdá býti vyřešen.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme. Se zhotoviteli jsme na cestě k uzavření dodatku ke smlouvě o pokračování výstavby D11. Zítra začne technické jednání, jehož cílem je kompenzovat zdržení způsobené rozkladem proti stavebnímu povolení. Dostavba proběhne podle plánu,“ informoval ministr dopravy Dan Ťok.

V praxi to bude znamenat navýšení financí na stavbu D11 o zhruba 150 až 200 milionů korun, které požaduje sdružení stavebních firem. Pokud by se situace nevyřešila, bylo by nutné vypsat nový tendr na dodavatele. To by termín otevření zdrželo klidně i o dva roky.

„Po dokončeném archeologickém průzkumu je prostor budoucí stavby ve stavu, který není v souladu s uzavřenou smlouvou, na což jsme ŘSD opakovaně upozornili. Ředitelství silnic a dálnic se přitom nijak nemá k tomu, aby plochy určené pro výstavbu do potřebného stavu uvedlo,” vysvětlil Martin Borovka, předseda představenstva a generální ředitel EUROVIA CS.

„Pokud by nás ŘSD požádalo, mohli bychom pozemky do patřičného stavu upravit. ŘSD by si to u nás podle platných pravidel ale muselo objednat – a to neudělalo. ŘSD bohužel nekoná, čas běží a tím se zkracuje doba, která byla vyhrazena pro vlastní stavební práce,” dodal Borovka.

Kvůli nepřipravenosti staveniště stavební práce nemohly začít. Termín dokončení stavby je přitom závazně stanoven ve smlouvě.

„Problém s D11 vyřešen? Pokud ano, jsem tomu rád. Ale proč s tímhle řešením, které ministr vysypal takříkajíc z rukávu, nepřišli jeho podřízení z ŘSD už minimálně před dvěma měsíci, to lze stěží pochopit,“ okomentoval krajský náměstek pro dopravu Martin Červíček.

Ve dvoukolovém výběrovém řízení na zhotovitele stavby 15,2 kilometrů dlouhého úseku D11 1106 Hradec Králové – Smiřice bylo doporučeno sdružení firem EUROVIA – Metrostav – Swietelsky za cenu 2 593 810 985 Kč (bez DPH). Stavbu oficiálně zahájili zástupci firem poklepáním základního kamene 2. října 2018.

Všichni si tak dodnes mysleli, že na stavbě již pracují stavební stroje, což se ale nedělo. Na dalším úseku ze Smiřic do Jaroměře je výstavba v plném proudu.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí