Přidat na Seznam.cz



U Aldisu pracuje těžká technika. Vznikla hora hlíny

1. února 2019 13:09. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, ALDIS, PROJEKTY

Stavební stroje pracují u Aldisu na hlubinných vrtech

HRADEC KRÁLOVÉ – V lokalitě Aldis se již pár týdnů pohybují těžké stavební stroje. Společnost Geosan s nimi v první etapě výstavby hloubí hlubinné vrty, které budou energií z nitra planety Země vytápět i chladit novou budovu regionálního centra ČSOB. Díky tomu se tak objekt stane jedním z nejzelenějších vůbec. Připravují také základy pro následnou stavbu.

V sousedství se před budovou společnosti T-Mobile navršila už pořádná hora zeminy z vrtů, která sahá až k horním patrům objektu. Povrch nové masy hlíny ještě zarovnávají bagry, aby nebyla tak vysoká. Pracovníci mobilního operátora tak mají teď výhled z oken poněkud zacloněný.

„K vytápění a chlazení objektu budou sloužit tepelná čerpadla, která budou využívat jako zdroj energie 108 energetických vrtů v podloží objektu. Tyto systémy spolu s vysoce kvalitním pláštěm budovy a důslednou rekuperací tepla z vnitřních zdrojů umožní dosáhnout mimořádně úsporného provozu,“ vysvětluje Ivo Koukol, vedoucí projektů výstavby nových budov ČSOB.

„Vznikající hradeckou centrálu banky bude, stejně jako naše další nové budovy, charakterizovat respekt k ekologickým principům a soulad s okolním prostředím. Objekt banky bude jako poslední ukončovat řadu velkých budov na Eliščině nábřeží a věříme, že bude zároveň impulsem pro vznik zajímavého lokálního centra na Aldisu,“ popisuje Ivo Koukol.

REGIONÁLNÍ CENTRÁLA ČSOB

Součástí budovy bude regionální bankovní pobočka, kavárna sloužící nejen pracovníkům banky, ale také veřejnosti, a další prostory pro drobné obchody a služby, jež napomohou oživení lokality. U vjezdové rampy do domu pak banka plánuje instalovat drive-in vkladový a výběrový bankomat, který bude obsluhován klienty přímo z okénka vozidla.

První fázi výstavby zajišťuje společnost Geosan Group, která vyhrála výběrové řízení na dodavatele spodní stavby budovy. Vznikající regionální centrála ČSOB v Hradci Králové bude pracovištěm pro více jak 1 000 zaměstnanců banky, a to již počátkem roku 2021.

Moderní technologie se pak promítnou také do denního chodu na centrále. Příkladem budou biometrické systémy pro kontrolu vstupů či plynulé řízení osvětlení podle přítomnosti pracovníků a intenzity denního světla. Moderní kancelářské prostory doplní také vlastní jídelna, zázemí se speciálním parkovištěm pro kola a šatnami, pobytové střešní zahrady, sloužící zároveň k retenci dešťových vod a zlepšování mikroklimatu.

LÁVKA PŘES LABE

V rámci výstavby banka také spolupracuje s městem Hradec Králové na vytvoření koncepce veřejného prostranství celé lokality Aldis. Na jaře by měla začít zároveň i výstavba nové lávky. V přípravě je také projekt na přestavbu panelového domu Schody před kongresovým centrem na hotel, nějaká menší stavební činnost již u objektu probíhala.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí