Přidat na Seznam.cz



Výstavba cyklostezky do Piletic se přiblížila

7. března 2019 12:17. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Nová cyklostezka, která s Hradcem Králové propojí místní části Piletice a Rusek na severu města, se začne stavět za několik týdnů. Městská rada schválila výsledek soutěže na firmu, která postaví její první úsek do Piletic, a zároveň vyhlásila výběrové řízení na její druhou etapu, tedy dokončení stezky až do Ruseka.

Stavba první části nového bezpečného spojení pro pěší a cyklisty z těchto místních částí Hradce Králové bude stát 8,4 milionu korun bez DPH a v provozu by měla být do pěti měsíců od jejího zahájení. Náklady na úsek z Piletic do Ruseka se předpokládají ve výši 7,2 milionu korun bez DPH.

Místní části Piletice a Rusek na severu Hradce Králové mají doposud jediné spojení do města po silnici třetí třídy, původní starou cestou z Jaroměře a ze Smiřic, kudy denně jezdí tisíce aut a provoz je zde na užší silnici pro cyklisty poměrně nebezpečný.

„Jde o dlouhodobý požadavek komisí místních samospráv. Celá řada obyvatel těchto městských částí jezdí denně do práce nebo do školy na kole, což je při dnešní intenzitě provozu nebezpečné i na takovýchto silnicích. Novou stezku jistě využijí i in-linisté z okolí,“ říká náměstek primátora Jiří Bláha, odpovědný za oblast investic a rozvoj města.

Součástí nové stezky bude její napojení na okolní chodníky, nástupní plochy zastávek MHD, veřejné osvětlení nebo vjezdy na pozemky. Přes Piletický potok stezka povede po nové lávce.

Na obě etapy stavby nové cyklostezky má město platná stavební povolení. „Na úsek do Piletic bylo povolení vydané již na podzim, proto se začalo s výběrem stavební firmy ještě loni, aby stavba mohla začít co nejdříve,“ vysvětluje náměstek Bláha.

Pokračování komunikace pro pěší a cyklisty do Ruseka získalo všechna potřebná povolení až na začátku letošního roku.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí