Přidat na Seznam.cz



Zvláštnost ČD. Jízdenka do Hradce je levnější než do Chlumce

21. března 2019 13:16. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Vlak na nádraží v Hradci Králové čeká na odjezd / Foto: HKCITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Zajímavou věc v podobě dotovaného jízdného mají ve svém ceníku České dráhy. Obyvatelé Chlumce nad Cidlinou si raději při jízdě z/do Prahy kupují jízdenku až na Hradec za 95 Kč, vystoupí přitom už o stanici dříve v Chlumci. A ví proč tak činí, ušetří tím každý den 40 korun. Klasická jízdenka do Chlumce by je totiž vyšla na 135 Kč. Jde o cestující středního věku.

Pokud cestujete z Prahy do Hradce, zaplatíte stále 95 korun, pokud ale bydlíte třeba v Chlumci, je výhodnější koupit jízdenku až do krajského města, také za 95 korun namísto 135 korun.

V jízdních průzkumech obsazenosti vlaků podle zakoupených jízdenek tak může vyjít najevo, že vlastně do Chlumce nikdo nejezdí a všichni vystupují až v Hradci. O 29 procent delší trasa je o 42 % levnější. Cestujícím z Chlumecka tedy nezbývá než jezdit rychlíky stále do „Hradce“.

Tato praxe je ale celkem běžná, ČD mají mezi většími městy mnohdy dotované jízdné, lidem z menších měst se tak vyplatí jet fiktivně o něco dál a vystoupit přitom ve své stanici, jízdenka do svého města by je vyšla dráž.

Cena za 95 korun mezi Prahou a Hradcem je nyní nastavena na velmi přijatelné cenové úrovni, svědčí o tom i zaplněnost rychlíků Hradečan. Zejména ve špičce si obvykle není ani kam sednout, zavděk proto musí postačit chodbička.

ČD tyto speciální ceny zdůvodňují tím, že jde o akční jízdné, které má obyvatele motivovat k jízdě vlakem, namísto autem.

Týká se to ale třeba i žákovského jízdného, zatímco z Prahy do Chlumce stojí jízdenka 33 korun, z Prahy do Hradce to je 23 korun, to je jedna desetikoruna.

Pokud ale pojedete přes Pardubice s tím, že chcete ušetřit na cestě 20 minut času, vyjde to sice časově rychleji, pokud navazující spoj nemá zpoždění, peněženka ale vůbec neušetří, cesta vyjde až na 178 korun. Trasa je přitom delší jen o 5 kilometrů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU