Přidat na Seznam.cz



Hradec otevře parkovací dům. Zapadl hezky do místa

27. května 2019 10:47. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – V centru Hradce Králové začne motoristům od 4. června sloužit parkovací dům pro 284 automobilů. Nově vzniklý parkovací dům leží v areálu Gayerových a Vrbenského kasáren v Městské památkové zóně Hradce Králové. Nahradil urbanisticky a architektonicky nevhodné komerční a technické objekty. Parkovací dům je čtyřpodlažní.

„Jde o monolitický železobetonový skelet se ztužujícími vertikálními komunikačními jádry. Vnější obvodový plášť tvoří svislé dřevěné lamely. Zastřešení je tvořeno plochou střechou s krycí vrstvou ze štěrkového kačírku. Stavbu na jejím počátku zkomplikoval archeologický nález pozůstatků pevnosti z 18. století. Investor kvůli tomu musel ze tří čtvrtin přepracovat projektovou dokumentaci a ze stavby vypustit zapuštěné polopatro parkovacího domu. Původně plánovaná kapacita garáží se kvůli tomu snížila o 40 míst,“ uvedla stavební společnost BAK, přičemž společnost ISP, která provozuje parkovací systém je její dceřinou společností a investorem parkovacího domu.

Parkovací dům zepředu / Foto: BAK

Rezidenti si budou moci koupit celoroční parkovaní za tři tisíce korun, krátkodobé stání bude první dvě hodiny stát po deseti korunách, za další započaté hodiny se pak budou platit pouze dvě koruny. Za večerní či noční stání od 18:00 do 06:00 se bude platit jednorázový poplatek dvacet korun. Ceny jsou tak vzhledem i k ostatnímu placení na parkovacích místech nastaveny cenově velmi výhodně.

„Ceny parkovného v parkovacím domě Jana Gayera jsou vzhledem k lokalitě atraktivní a adekvátní ve vztahu k cenám v okolních ulicích. Řidiči budou moci díky tarifu v parkovacím domě za devítihodinové stání, například v čase 8:00 až 17:00 hodin, zaplatit 34 korun. Stání bude cenově výhodné také pro abonenty a rezidenty,“ sdělila náměstkyně primátora pro oblast správy majetku města a městských organizací Věra Pourová.

Rezidenti za parkovací kartu na rok zaplatí tři tisíce korun, budou si ji moci koupit obyvatelé okolních ulic, z Velkého náměstí nebo z Orlické Kotliny. Abonenty vyjde roční parkovací karta na devět tisíc korun. Celkem pro rezidenty a abonenty bylo vydáno 170 parkovacích karet.

„Výhodou parkovacího domu navíc bude, že bude pod kamerami, tudíž každé auto bude prakticky pod permanentním dohledem,“ doplnila Pourová.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU