Přidat na Seznam.cz



Město změří hluk z D11 u Plačic. Ale až po žních

19. července 2019 10:04. /Autor ~ REDAKCE / # 1 MIN. / EXPRESNĚ

HRADEC KRÁLOVÉ – Obyvatelé Plačic na jihozápadě Hradce si stěžují na hluk z úseku dálnice D11, který je v provozu od roku 2017. Kontrolní měření, které zde loni provedlo ŘSD, ale neprokázalo překročení limitů. Na žádost obyvatel a komise místní samosprávy Plačic tak město Hradec Králové nechá vypracovat oponentní posudek hlukového zatížení.

Ten by měl prověřit potřebu protihlukových opatření podél této rychlostní komunikace. S měřením u dálnice se ale nezačne hned, jelikož na polích kolem Plačic vyrostlo obilí, které by podle komise místní samosprávy mohlo případné měření zkreslit. Hluk se totiž nad obilným polem rozmělňuje a nemá takovou intenzitu, jako když je pole pusté, což je po většinu roku.

„Někteří z Plačic to mají vzdušnou čarou k dálnici necelých 400 metrů, provoz, jehož intenzita stále houstne, je tak může skutečně obtěžovat. Chceme jim pomoct alespoň tím, že zaplatíme nové měření. Pokud prokáže, že hluk je nad přípustnou normou, bude muset ŘSD okolí dálnice upravit,“ vysvětluje primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Nové měření, za které město zaplatí 95 tisíc korun včetně DPH, mělo proběhnout ještě v červnu, posudek ale bude mít město k dispozici až po žních.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí