Přidat na Seznam.cz



Zóna na letišti se chce rozrůst. Stojí o letectví i high-tech

20. srpna 2019 15:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

CASA C-295 na hradeckém letišti

HRADEC KRÁLOVÉ – Průmyslová zóna Letiště Hradec Králové se rozroste. Možnosti rozvoje průmyslové zóny konzultovali v srpnu zástupci CzechInvestu a kosmického inkubátoru ESA BIC Prague společně s ředitelem Leteckých služeb Hradec Králové a zástupci sdružení Pure Flight. Diskutovali o příležitostech stávajících leteckých firem v průmyslové zóně a o hledání potenciálního investora do zóny.

Hradecké letiště má všechny aspekty pro rozvoj směrem vstříc k větší letecké dopravě. K jeho možnostem je trochu málo, aby tady létala jen malá letadla, v současnosti je tak neadekvátně využito vzhledem k potenciálu. V podstatě si s letištěm neví moc rady ani město, jeho vlastník.

Existují sice vize, jak by mohl pokračovat rozvoj letiště, ty jsou ale nakresleny jen na papíře, realizace se tak nedá ani odhadovat. Jde hlavně o provázanost s projektem Severní tangenty, který by měl dopravně napojit tuto oblast na D11.

Na schůzce, které se účastnil CzechInvest se tak řešil především možný budoucí investor (investoři), který by v průmyslové zóně na letišti, v podstatě jediné v Hradci, mohl vybudovat svoje zázemí. Na letišti by byl vhodný průmysl spojený s letectvím, potom high-tech technologie, různé inkubátory a projekty s přidanou hodnotou. Výhodná se jeví i provázanost na leteckou nákladní přepravu tzv. cargo.

Nově je na letišti zkušebna leteckých motorů Praga Avia Českého vysokého učení technického. Nová letadlová zkušebna pro letadlové motory patří mezi nejmodernější na světě.

Město Hradec Králové nabízí aktuálně areál bývalého vojenského letiště jako rozvojovou plochu, kde lze kombinovat funkce výroby a skladování ve vazbě na mezinárodní letový prostor. Vizí města je přeměnit toto území na funkční rozvojovou zónu s využitím potenciálu přímé vazby na stávající veřejné vnitrostátní a mezinárodní letiště.

V areálu mají případní investoři k dispozici bezmála 70 hektarů pro své projekty.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU