Přidat na Seznam.cz



Na Kavčím plácku začíná stavba lodi. Bude to paluba

30. září 2019 9:04. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Loď jako Lodivadlo na Kavčím plácku v centru Hradce

HRADEC KRÁLOVÉ – Na Kavčím plácku v historickém středu města začíná stavba lodi dnem vzhůru, která bude sloužit jako pódium pro Lodivadlo. Na palubě chce spolek přivítat umělce na hudebních festivalech, dále chce pořádat divadelní představení, koncerty i pohybové a umělecké workshopy pro malé i velké. Nový projekt by tak měl rozšířit kulturní dění v Hradci.

„V pondělí začínáme stavět, do pátku by to mělo být postaveno. Máme podporu od lidí, kteří se na městě věnují kultuře, a za to jsme rádi. Chtěli jsme na Kavčím plácku, který je sice trochu schovaný, ale proto má své kouzlo místa, vytvořit skvělou atmosféru. Chceme aby Hradečáci měli jít možnost také na něco jiného, než co nabízejí ostatní,“ sdělil pro ČRo HK Filip Huml, herec královéhradeckého divadla Drak a autor projektu Lodivadlo.

Samotná loď by měla vyrůst v rekordním čase, a to během tohoto týdne. Zásilka prken a materiálu již tvůrcům dorazila, místo je obehnané plotem, může se tak začít stavět.

Loď jako stage, tedy poněkud specifický nápad, vznikl během cest po Skotsku.

„Lodě se vytáhnou na břeh, otočí se dne vzhůru a upraví se tak, že mohou dále sloužit jako obydlí, loděnice, nebo přístřešek. To nás dovedlo k tomu vytvořit rozebíratelnou a tím i mobilní stage ve tvaru lodi otočené dnem vzhůru, která symbolicky nabere pasažéry – umělce a spojí je myšlenkou společné cesty na jedné palubě, kdy každý ke zdárné plavbě přispěje svým umem. Takto otočená a zakotvená loď tak vytvoří klenbu, která vytvoří ideální prostor pro multižánrovou produkci,“ uvádí Lodivadlo – Boatheatre.

Letos již zde spolek během léta uspořádal řadu akcí, například: Hradec sobě – dvoudenní hudební festival hradeckých kapel, hudební festival Pod Babykou a řadu tematických večerů při Divadelňáku během června.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí