Přidat na Seznam.cz



Gayerky pod nadvládou bagrů. Začala rekonstrukce

21. října 2019 14:09. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Začala přestavba Gayerových kasáren

HRADEC KRÁLOVÉ – Zchátralá budova kasáren v centru města už bude minulostí. V Gayerových kasárnách totiž začaly stavební práce. Z bývalé vojenské ubikace vznikne přestavbou moderní muzejní depozitář, Královéhradecký kraj na to vynaloží minimálně 282 milionů korun. Hotovo by mělo být v závěru roku 2021, čili za dva roky.

„Předpokládáme, že v letošním roce budeme bourat v interiéru stávající budovy, začneme práce na výstavbě přístavby a na levé straně kasáren ve spolupráci s památkáři uděláme vzorový kus fasády a okno, který pro příští rok poslouží jako kuchařka pro celý objekt,“ popsal náplň aktuálních úkolů stavařů radní pro investice Václav Řehoř.

Řemeslníci vymění více než 32 tisíc kusů střešních tašek – srdcovek, zrepasují nebo rovnou vymění 343 oken a 163 dveří. Barva omítky zdobená reliéfy a římsami bude kopírovat původní odstín. Veškeré poškozené plochy i řada zdobných prvků ve zdivu i v omítce budou obnoveny, aby se přiblížily původnímu stavu objektu.

„V Gayerových kasárnách se nachází hlavní zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové – depozitáře, restaurátorské dílny, badatelny, bez kterých se chod takovéto instituce neobejde. Vytvoříme zde však takové místo, kde se muzejníkům bude dobře pracovat v moderních a důstojných podmínkách a zároveň se budova otevře veřejnosti,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a školství Martina Berdychová.

Součástí stávajícího objektu bude skleněný krček, který propojí plánovanou dvoupodlažní přístavbu s muzejní budovou.

„Muzeum východních Čech v Hradci Králové je největším muzeem v Královéhradeckém kraji a jedním z největších v ČR. Od roku 2001 je příspěvkovou organizací zřizovanou Královéhradeckým krajem. Musíme jako zřizovatel zajistit, aby muzejníci měli odpovídající místo na práci, přes dva miliony sbírkových předmětů bylo řádně uschováno a aby v srdci Hradce vznikl důstojný kampus veřejných budov,“ doplnil hejtman Jiří Štěpán.

Práce stavařů se nyní zaměřila na objev pozůstatků pětiúhelníkové hradby (bastionu), která částečně zasahuje do prostoru plánované přístavby.

Rekonstrukcí mají projít i sousední Vrbenského kasárny, jejichž přestavba je otázkou několika let. Zbývá jen na stavbu získat dotaci, město tuto budovu převede na kraj, který ji následně za zhruba 350 milionů zrekonstruuje. Areál tak bude připomínat muzejní kampus.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU