Přidat na Seznam.cz



MHD v Hradci roste počet cestujících. Pracuje se na wi-fi

24. října 2019 8:12. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Trolejbusy 3 a 7 u Hlavního nádraží

HRADEC KRÁLOVÉ – Cestujících v hradecké MHD opět přibylo. Ve třetím čtvrtletí letošního roku přepravily autobusy, elektrobusy a trolejbusy hradecké MHD 14 922 780 cestujících, což znamená oproti shodnému období roku 2018 (14 121 970 osob) navýšení o 5,7 procenta, tzn. více než o 800 tisíc osob. Čísla rostou v hradecké dopravě již třetím rokem po sobě.

„Za celý rok 2018 přepravily autobusy, trolejbusy a elektrobusy hradecké MHD 37 030 435 cestujících, což znamenalo oproti roku 2017 (36 631 154 osob) navýšení téměř o 400 tisíc osob (nejvyšší počet za posledních sedm let). Dle aktuálních hodnot věříme, že celkový počet cestujících za rok 2019 bude opět vyšší než v roce předešlém,“ uvedl dopravní podnik.

K navýšení počtu cestujících možná přispělo i loňské a letošní zkvalitnění vozového parku hradecké MHD – celkově o dvacet nových elektrobusů SOR NS 12 ELECTRIC, devět parciálních trolejbusů – s pomocným bateriovým pohonem – SOR TNB 12 a třináct dieselových autobusů IVECO Urbanway, znamená to tedy další zvýšení cestovního standardu MHD v Hradci Králové a vyšší zájem cestující veřejnosti.

Novinkové autobusy Urbanway jsou vybaveny klimatizací pro řidiče i cestující a USB porty pro nabíjení elektroniky pro cestující a přípravou na budoucí zprovoznění internetové konektivity. Kabina řidiče má navíc i chladničku. V roce 2020 nakoupí DP dalších deset kusů moderních sólo nízkopodlažních autobusů.

Pozitivní efekt mohlo mít i otevření nových linek a tras ve městě, kdy MHD přišla blíž k občanům.

Důvodů, proč má hradecká MHD rok od roku více příznivců, je samozřejmě více. Vedle již vzpomínané obměny vozového parku, která vedla k dalšímu zlepšení kvality MHD, jde také o servis poskytovaný cestujícím – možnost internetového dobíjení Městské karty, platbu bezkontaktní platební kartou v trolejbusech, USB nabíječky v elektrobusech a kdy je i standardem v Hradci Králové již šest let 100% nízkopodlažnost vozů MHD, která v české MHD stále ještě není úplně všude pravidlem.

„Je snahou neustále zlepšovat kvalitu cestování. Nové vozy jsou plně klimatizované a nabízejí USB nabíječky. Pracuje se také na zavedení wifi,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová, do jejíž gesce spadají městské organizace.

Na podzim tohoto roku se navíc podařilo podniku stabilizovat počet řidičů.

„Stejně jako každá větší firma jsme i my měli nedostatek zaměstnanců, právě třeba mezi řidiči. Konečně letos na podzim můžeme říct, že jsme na pozitivních číslech, ale pořád nabíráme nové, jelikož máme deset procent řidičů v důchodovém věku,“ říká ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham s tím, že podmínky pro přijetí nejsou nijak výrazně limitovány.

Dopravní podnik navíc uchazečům nabízí náborový příspěvek od 10 tis. do 40 tisíc korun dle řidičského oprávnění a profesní způsobilosti. Průměrná mzda se pohybuje okolo částky 30 tisíc korun.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU