Přidat na Seznam.cz



VRT přes Hradec je favoritem. Vyrovnal by se Pardubicím

5. listopadu 2019 18:07. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Vysokorychlostní vlak TGV ve Francii

HRADEC KRÁLOVÉ – Uvažovaná vysokorychlostní trať do Polska severovýchodním směrem je sice ještě v raném stádiu, existují už ale mírné náznaky, kudy by mohla vést. Podle Správy železniční dopravní cesty je favoritem pro vedení VRT trasa z Prahy přes Hradec do Wroclawi. Uvažuje se právě, zda trať povede přes Liberec nebo přes HK, kudy by to bylo pro nás samozřejmě preferovanější.

„O trasování vysokorychlostní trati z Prahy do Polska ještě není rozhodnuto, favoritem je ale trasa přes Hradec Králové, nicméně je to zatím ve stádiu úvah,“ uvedla SŽDC na svém profilu.

Tato varianta trasy má větší podporu i u polské strany, která by chtěla vedení VRT spíše přes Kladské pomezí, oblasti Rozkoše, Hradce až do pražské metropole.

Trať by vedla z Prahy a následovala by pravděpodobně dálnici D11, je docela dost možné, že by měla na západě Hradce i svoje vlastní nádraží. Mohlo by být umístěno někde mezi Stěžery a Kukleny, případně u Svobodných Dvorů. Možností ale je trať zakomponovat před Hradcem do budoucího tělesa dvoukolejky a vést ji na stávající hlavní nádraží.

Pravděpodobná rychlost trati by byla zhruba 250 km/h., cesta do Prahy by trvala půl hodiny, cesta do Wroclawi hodinu.

Cestování po vysokorychlostní trati v českých podmínkách a navíc v této trase, je zatím hudba vzdálené budoucnosti, spíše se tak z cesty budou radovat úplně ty nejmladší generace. Možná.

Díky nové trati by tak alespoň Hradec srovnal krok se sousedními Pardubicemi, které jsou na tom, co se týká železniční dopravy, na míle vepředu. Hradec je dnes železniční dopravě tak trochu stranou. Možná, že jeho pozici vylepší alespoň připravovaná dvoukolejka na Prahu i Pardubice.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU