Přidat na Seznam.cz



Rodina z Hradce v Misi Nový domov. Má už vysněné bydlení

20. listopadu 2019 17:25. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY, BYDLENÍ, VOLNÝ ČAS

Rodina Kozubových z Pod Strání získala nové bydlení / Foto: TV Nova

HRADEC KRÁLOVÉ – Trpí ataky, zimnicí, křečemi a dalšími zdravotními obtížemi. Řeč je o matce dvou osmiletých dětí, které se v případě, kdy se nemoc ozve, o sebe musí postarat. Rodina bydlí v jednom z bytových domů v oblasti Pod Strání. Její příběh mohli diváci vidět na TV Nova před týdnem v pořadu Mise Nový domov, který uvádí Tereza Pergnerová.

„Sídliště v Hradci Králové, skrývá zničený byt a nemocí zkoušenou ženu, s bojem pomůžeme i my, to vše pro radost této rodiny,“ zaznělo na úvod pořadu.

Třetí epizoda přinesla velmi silný příběh Kateřiny Kozubové, které se za poslední roky zhoršil zdravotní stav natolik, že jí nemoc vzala práci, kolegy, ale i manžela. Strach ze smrti, z toho jakou budoucnost budou mít její dvě děti, ale i z toho, zda je z invalidního důchodu uživí, se stala realitou. Naštěstí s finanční stránkou občas vypomohou přátelé, když jsou například větší platby za léky či kroužky pro děti.

Osmiletá dvojčata tak musela rychle dospět a jsou pro maminku velkou oporou. Naučili se vařit, prát, uklízet a podávat léky v těch nejhorších chvílích.

„Ze všeho nejvíc bych si přála, aby maminka byla zdravá,“ řekla dcera Ivanka.

„Trápilo ji silné astma, extrémní srážlivost krve a plicní embolie. Po dávkách kortikoidů se jí zhroutil žilní systém, do toho všeho jí zemřela její opora milovaná maminka,“ prozradila Tereza Pergnerová.

„Když přijdu ze školy a mamka má zimnici, tak na ni dávám deky a jednu, která se ohřívá sama,“ popsal své zážitky její syn Honzík, který vahou svého těla Kateřinu drží na zemi, aby se svými nekontrolovatelnými pohyby nezranila.

„My jsme se s bráškou museli naučit dělat pití, vařit, umíme už i štrúdl, vajíčka, a staráme se o mamku, dáváme jí prášky,“ dodala Honzíkova sestra Ivanka.

„Strašně to bolí, když vidíte, na co se musí dívat a že musí mít hrozný strach. Byla bych radši, kdyby u toho vůbec nebyli. Jsou dny, kdy se o sebe musí postarat úplně,“ brečí jejich máma Kateřina.

Rodina bydlela v menším bytě, který byl ale velmi neudržovaný, nebyl nikdo, kdo by se o domácnost více postaral. Starý byt se jim rozpadal před očima, na rekonstrukci ale Kateřina sílu neměla.

Tereza se proto vydala na hradecký magistrát projednat, zda by šlo byt rozšířit i o sousední menší byt, který byl shodou okolností volný a vyvrtat do fasády také nové okno. Vedoucí odboru hospodaření a evidence majetku města pan Slavík řekl, že to lze udělat a tak se štáb mohl pustit do prací. Tereza ocenila i vstřícnost magistrátu, se kterou se ještě nesetkala.

Díky pořadu Mise Nový domov a vstřícnosti radnice se podařilo bydlení rozšířit ještě o sousední volný byt a udělat z jejich bydlení útulný domov. Byty totiž v tomto domě patří Hradci.

„Ve dvaceti byla Kateřina atraktivní žena provdaná za lásku svého života, měla pěkné bydlení a perspektivní práci. Ze dne na den jí ale zákeřná nemoc vzala úplně všechno. Lékaři jí dávali rok života. Následovalo stěhování, rozvod, ztráta práce. Léky změnily její obličej k nepoznání. Kateřina se ale rozhodla bojovat. Na nemocničních postelích ležela měsíce a vyplatilo se. Mohla se dokonce částečně vrátit do pracovního procesu. Udělala si nové kamarády a otěhotněla. Nemoc ale bohužel neodešla. Za každý větší pohyb ji trestá velkými křečemi dodnes a jediný, kdo jí je v takových chvílích na blízku, jsou její děti, které se o nemocnou maminku musí starat. Velkou pomocí pro ni byla kamarádka Jana, která je i zdravotní sestrou. Částečně u Kateřiny bydlela, ale vzhledem k malému prostoru to dlouhodobě nebylo možné,“ uvedla televize Nova k paní Kateřině.

Vše, co si Kateřina přála, bylo, aby se Jana mohla vrátit zpátky k nim a dopřát tak dětem plnohodnotné dětství.

Mise nový domov tak rodině Kozubových doslova změnila život. Odjeli ze svého dvoupokojového bytu a vrátili se do obrovského prostoru, který vznikl ze dvou spojených bytů. V jednom z pokojů dokonce čekala při předání samotná Jana a rodina tak dostala vytoužený prostor pro společně strávený čas a děti svůj pokoj.

Pořad tak rodině ve velké nouzi a dětem jejichž maminka je těžce nemocná, splnil alespoň to základní, a to je hezké bydlení, kde každý bude mít svůj prostor a klid. Nezbývá než popřát rodině Kozubových pevné zdraví.

Pokud jste třetí díl neviděli a chcete se na příběh podívat, můžete ZDE.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí