Přidat na Seznam.cz



CIAF bude každý sudý rok. Začne se rokem 2020

5. prosince 2019 17:36. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, LETECKÝ PROVOZ

Breitling Jet Team létal na CIAF pravidelně

HRADEC KRÁLOVÉ – Letecký festival CIAF zůstává v Hradci. Akce byla dodatečně zařazena do cyklu Calendarium Regina. Nově by se měla konat formou bienále, to znamená každý druhý rok. CIAF se uskuteční hned v následujícím roce 2020 a poté každý sudý rok, tedy v letech 2022, 24, 26… O podpoře se vedla dlouhá jednání, i kvůli velké kritice fanoušků za velmi slabý program.

„Dlouho jsme se rozhodovali, jakým způsobem budeme tuto leteckou přehlídku podporovat, nakonec jsme se rozhodli podpořit její dodatečné zařazení do Calendaria Regina s tím, že na akci bude vymezena dotace 1,8 milionu korun. Nově se ale bude tato letecká show konat každý druhý rok z toho důvodu, aby měli pořadatelé možnost připravit vždy kvalitní a neokoukaný program pro návštěvníky. Zároveň bude snahou, aby se akce nepřekrývala v jednom termínu s dalšími hradeckými atraktivními událostmi, “ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Frekvence konání festivalu jednou za dva roky byla iniciativou pořadatelů.

„Městu jsme nabídli konání přehlídky jednou za dva roky, tak aby dotace mohla být ve výši, která bude smysluplná s ohledem na rozpočet a kvalitu akce a zároveň v možnostech města. Velmi si dlouhodobé podpory radnice vážíme a je pro nás zcela zásadní, proto došlo k tomuto kompromisu,“ doplňuje zástupce pořadatelů letecké show CIAF Aleš Cabicar.

Poslední roky CIAF dostával od města dotaci 2,5 mil. Kč, pokud to dle vyjádření bude „pouze“ 1,8 mil. Kč, program to tak asi nevylepší. Pokud ovšem nebudou peníze rozloženy po 1,8 milionu v každém roce, v případě bienále by to za dva roky dalo 3,6 mil. Kč, to už by byla zajímavá částka.

Rozpočet této akce je v úplně jiné dimenzi než u ostatních, jak bylo objasněno, nejdražší položkou je letecké palivo i účast některých skupin. Jen v případě Breitling Jet Teamu šlo o milionovou položku.

Fanoušci podrobili CIAF na sítích velké kritice. Jednak za neúčast AČR (Armády České republiky) na této akci i za skladbu programu, která byla složena z vrtulníků a vrtulových strojů, namísto proudové techniky (stíhaček) ze zahraničí. Na stojánce, která by měla být ozdobou akce pro diváky v areálu, pak stála technika vytažená z hradeckých hangárů.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí