Přidat na Seznam.cz



Máte v Hradci očipováno? Pokuta se zvýšila z 20 na 50 tisíc

16. ledna 2020 16:59. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Pejsek bez čipu může dostat pokutu 50 tisíc

HRADEC KRÁLOVÉ – Od středy 15. ledna 2020 vstoupila v platnost novela zákona o veterinární péči. Změny se dotknou v zákoně například chovatelů psů. Pejsci u kterých například strážníci při kontrole zjistí, že nemají čip, mohou být sankcionováni maximální pokutou v částce až 50 000 Kč. Zákon také stanovuje, že vznikne slíbená centrální evidence označených psů.

„Na základě poslaneckého návrhu dochází také k úpravě věku, ke kterému musí být štěňata v chovech označena mikročipem. Psi budou muset být označeni nejpozději do tří měsíců věku. Pokud z chovu přechází k novému majiteli před dovršením tří měsíců, musí být v okamžik přechodu již označená. Novela také navyšuje maximální sankci, kterou lze za nesplnění této povinnosti uložit z 20 000 na 50 000 Kč,“ uvedla Státní veterinární správa.

Mikročipem nemusí být označeni psi, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

Označení psů mikročipem provádějí soukromí veterinární lékaři, kteří jsou oprávněni vykonávat veterinární léčebnou a preventivní činnost. Pořizovací cena mikročipu se pohybuje cca mezi 120-450 Kč a závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinární lékaři účtují za jeho aplikaci. Ceny jsou smluvní.

Jedná se o jednorázový úkon srovnatelný s injekční aplikací. Mikročip o délce cca 1 cm je umístěn v aplikační jehle a je sterilně aplikován do podkoží zvířete. Obal mikročipu je vyroben z biokompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso.

Mikročip je pouze pasivním nosičem informace, neobsahuje žádný vlastní zdroj energie. Aktivovat mikročip umí jen speciální čtecí zařízení.

Dozorovým orgánem pro kontrolu psů je Státní veterinární správa.

Příslušná novela veterinárního zákona zavedla povinné označení pouze u psů. Situace je však odlišná, pokud se svým zvířetem plánujete cestovat do zahraničí. V takovém případě se povinnost označení zvířete mikročipem stanovená evropskou legislativou již řadu let vztahuje nejen na psy, ale také na kočky a fretky.

Zákon také stanovuje, že od 1. ledna 2022 vznikne centrální evidence označených psů a jejich chovatelů. Ta dosud chybí, registrů je tak několik nezávisle na sobě fungujících. Některé jsou dostupné pouze pro daný region. Páníčkové budou údaje hlásit do registru, který bude spravovat Státní veterinární správa. V současné době probíhají jednání o podrobnostech vytvoření databáze.

Již dva roky platí v ČR povinnost chovatelů pěti a více fen starších dvanácti měsíců (až na výjimky stanovené zákonem) hlásit své chovy příslušné krajské veterinární správě (KVS). Od poloviny ledna se nově tato povinnost rozšíří a bude se týkat již i chovatelů, kteří chovají tři a více fen. Pokud dojde k následnému snížení počtu fen v chovu pod tři, bude chovatel povinen oznámit i tuto skutečnost. V případě, že ve společné domácnosti žije více chovatelů, zvířata se sčítají a oznamovací povinnost bude mít za celou domácnost pouze jeden její člen.

Typické jsou například množírny psů, kde jsou chováni v otřesných podmínkách, za účelem vysokého zisku.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 008

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí