Přidat na Seznam.cz



Helicopter Show letos nebude. Prý kvůli městu

17. ledna 2020 10:39. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AIRSHOW, AKTUALITY

Slet vrtulníků na Helicopter Show / Foto: DSA

HRADEC KRÁLOVÉ – Další ročník Helicopter Show v roce 2020 nebude, tým kolem pilota Daniela Tučka kvůli omezení financování kulturních akcí, akci zrušil. A z přístupu vedení města je velmi rozladěný. Helicopter Show dostávala od města dotaci 400 tisíc korun, se svým programem se přibližovala skoro CIAFu, který však získával přes 2 miliony.

„Hlavním důvodem je přístup města, nesmyslně zdražuje služby, blokuje rozvoj, uděluje dotace bez koncepce, žádá nájmy na akci v Calendariu Regina v rozporu s vlastní vyhláškou, nekomunikuje. V takovém městě je zbytečné se o něco snažit,“ prozradil svoje zklamání pilot Daniel Tuček, informaci přinesl reportér ČT Vlastimil Weiner.

„Na akci jsem sice v minulosti nebyl, ale číst tohle hodnocení mi jako občanovi města nedělá úplně dobře,“ okomentoval dění uživatel Jiří.

Nezbývá než s ironií konstatovat, že v Hradci tak alespoň bude klid, žádné hučení motorů, vrtulí, dá se třeba zaposlouchat do zvuku křídel motýlů a hlavně nic nedělat.

Město asi dle finančních možností, pokud tedy chce šetřit, nemůže vyhovět všem požadavkům na příspěvky kulturních akcí, kterých během let přibylo. Mohlo se ale nějak s organizátory přeci jen lépe domluvit.

„Pro Dana Tučka by mohlo být útěchou, že jeho show spadá do kategorie “kultura”, protože přece právě tam se radnice rozhodla ušetřit. A jen na okraj, kolik zaplatíme za cesty představitelů města do Kronštadtu? (jde o nové partnerské město Hradce z Ruska, pozn. redakce) Nebyl by za to menší příspěvek na nějakou show,“ táže se v otázce bývalý primátor Hradce Martin Dvořák.

O show zatím nesměle z úst jednoho představitele projevilo zájem sousední nejmenované město.

„Co to takhle zkusit v Pardubicích,“ napsal Vít Ulrych, radní a zastupitel města Pardubic. Je tak možné, že Helicopter Show třeba nakonec bude, ale jinde. V úvahu ještě připadá také letiště v Přerově či Kbelích.

„Vážení fanoušci vrtulníkového létání, z důvodu výrazného zhoršení podmínek pro pořádání akce ze strany Statutárního města Hradec Králové jsme se rozhodli letecký den Helicopter Show 2020, branné dopoledne pro děti a veletrh škol zrušit. Věříme, že se podaří pro rok 2021 najít vhodné řešení a akci opět pořádat. Děkujeme za podporu i zachování přízně,“ uvedli organizátoři akce Helicopter Show.

S potížemi ve formě nižšího financování se potýká také řada dalších akcí ve městě. Třeba Festival Na jednom břehu se letos nakonec uskuteční, ale už bez podpory radnice. To letecká přehlídka CIAF se má konat s podporou radnice jen jednou za dva roky, vždy v sudý rok. Skončil ve Festivalparku také Hip Hop Kemp, který místo nového konání zatím neoznámil.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí