Přidat na Seznam.cz



Hradec připravuje realizaci dvou parků u Labského náhonu

6. února 2020 16:54. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PŘÍRODA

Park Sádky v Kuklenách | Vizualizace: Magistrát města Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ – Ještě letos chce hradecká radnice vybrat stavební firmu, která v roce 2021 oživí a upraví zelené plochy podél Malého labského náhonu v Kuklenách v západní části města. Vedení radnice zadalo zpracování projektové dokumentace k zadání a provedení stavby. Rekonstrukce kuklenských parků Sádky a Zakladatelů je předběžně odhadována na cca. 15 mil. Kč.

„Oba parky mají celkovou rozlohu téměř 8 tisíc metrů, pro obyvatele Kuklen to budou po dokončení jejich rekonstrukce kultivované zelené plochy s herními prvky, altánem, lávkami přes labský náhon, podél kterého bude i pochozí nábřežní molo. Obnovou projde samozřejmě i zeleň, v parcích by mělo dojít i k dalším terénním úpravám a opravám mlatových cest,“ popisuje Jiří Bláha, investiční náměstek primátora Hradce Králové.

Město má na parky podél Malého labského náhonu architektonickou studii, radnice nyní zadala zpracování dalších stupňů projektové dokumentace pro samotnou realizaci, která by měla začít příští rok na jaře.

Rekonstrukce kuklenských parků patří mezi projekty, které přispějí ke zmírnění dopadů klimatických změn na území města. Město chce během následujících třech let do těchto opatření investovat zhruba 60 milionů korun.

„Kukleny mají poměrně velký deficit v zelené infrastruktuře, nové parky by měly přispět ke zlepšení mikroklimatických podmínek a komfortu bydlení. Hrubý předpoklad potřebných financí je v tuto chvíli 15 milionů, ale přesnější číslo budeme znát po dokončení všech stupňů dokumentace a samozřejmě po výběru stavební firmy. Budeme hledat i možné dotační tituly, které by nám pomohly ulevit městskému rozpočtu,“ říká Martin Hanousek, náměstek primátora pro oblast životního prostředí.

Z parků se tak podél toku Malého labského náhonu stane velmi příjemné místo.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU