Přidat na Seznam.cz



Hradec postaví lanovku. Nová atrakce poletí kolem soutoku

1. dubna 2020 15:07. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, APRÍLY

Trasa lanovky v Hradci / Koláž: HKCITY (mapový podklad Mapy.cz)

HRADEC KRÁLOVÉ – V Hradci vznikne v roce 2022 nové turistické lákadlo. Bude to nová kabinková lanovka o délce 600 metrů, která povede od stanice Kampus do stanice Hučák a zpět. Na své trase překlene řeku Orlici, Jiráskovy sady, řeku Labe a dorazí do Zálabí u škol Josefa Gočára. O stavbě lanovky rozhodla komise pro turistický ruch v Hradci Králové právě dnes.

Lanovka by se měla začít stavět na jaře 2022, zatím je projekt ve fázi projektové dokumentace, záleží tedy jak rychle budou postupovat přípravné práce. Poté proběhne územní a stavební řízení, následně výběr zhotovitele stavby. Doufejme, že toto výběrové řízení proběhne bez komplikací. Nejedná se o tak rozsáhlý projekt, jehož finanční náročnost určí až samotný projekt od projektantů.

Délka lanovky bude měřit přibližně 600 metrů, nad zemí bude lanovka ve výšce 45 metrů. Bude se jednat o kabinkovou lanovku pro max. 4 osoby v jedné kabince.

Mezi budovami UHK a vědeckou knihovnou bude vybudována stanice s názvem KAMPUS, zde bude také takzvané depo pro kabinky a celé zázemí lanovky. Na druhé straně bude vybudována stanice HUČÁK, pro otáčení kabinkové lanovky.

Lanovka bude nastavena na pomalejší tempo, tak aby si cestující mohli užít dostatečně dlouhý výhled na ty největší krásy Hradce Králové, trasa by však neměla trvat více než 10 minut.

Návštěvníci Hradce, ale i obyvatelé města, tak uvidí své město z výšky. „Proletí“ se nad řekami, okolo zeleného soutoku a podívají se na východočeskou metropoli z ptačího pohledu. Jistě si tato atrakce najde své obdivovatele.

Lanovku bude provozovat dopravní podnik, cena byla stanovena za dospělé na 40 Kč, pro děti, důchodce a ostatní na 20 Kč v jednosměrné jízdě, při zpáteční budou ceny na 60 Kč a 30 Kč zlevněné jízdné.

Hradec Králové City přeje všem hezkého apríla 2020, pevné zdraví a možná někdy i ta lanovka bude.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí