Přidat na Seznam.cz



Nová naváděcí světla na severním příletu / Foto: Youtube MMHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Letiště v Hradci Králové investovalo v loňském roce do sestupových návěstidel pro dráhu 15L, která je orientovaná od severu na jih. Během února 2020 letiště získalo oprávnění od Úřadu pro civilní letectví, aby letadla mohla přistávat i za zhoršených povětrnostních podmínek nejen od jihu, ale také ze severního směru.

Nová řada naváděcích světel, která byla zkalibrována, tak stojí poblíž ranveje 15L a letadla budou moci od severu využít pro svá přistání i tento směr.

„Účelem tohoto zařízení je umožnit posádce letadla bezpečný sestup v noci nebo za zhoršené viditelnosti na dráhu 15. Součástí celého systému je i prosvětlený ukazatel směru větru, který je v noci osvětlený a poskytuje posádce informace o síle a směru přízemního větru,“ uvedl Pavel Rind, ředitel Leteckých služeb Hradec Králové.

Nejen naváděcí světla jsou nová, lepší vybavení má také jednotka hasičů na letišti v Hradci Králové.

Do nového vybavení členů šlo v roce 2019 skoro 1,2 mil. Kč, jednotka byla vybavena novými zásahovými obleky, dýchacími přístroji, elektrocentrálou, motorovou pilou, externím defibrilátorem a technikou pro vyproštění z havarovaných letadel.

Připravenost zdejší hasičské služby je pravidelně kontrolována v rámci simulovaných leteckých nehod.

Dojezdové časy leteckých hasičů k místu případného leteckého neštěstí v areálu letiště jsou velmi krátké, posádka musí být nejpozději do dvou minut na místě a maximálně o další jednu minutu později musí být použita hasební technika.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU