Přidat na Seznam.cz



Cyklostezku z Hradce do Pardubic čeká další rozšíření

28. dubna 2020 18:42. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, DOPRAVA

Dominanta cyklostezky z Hradce do Pardubice a opačně / Foto: Hradubická Labská

HRADEC KRÁLOVÉ/PARDUBICE – Cyklostezka z Hradce Králové do Vysoké nad Labem byla slavnostně otevřena 6. dubna 2019, do konce roku ji využilo na 140 tisíc lidí. A připravuje se další pokračování stezky. V současné době se připravuje stavební povolení pro další dva úseky: Vysoká n/L – Opatovice a Dříteč – Němčice, kam má vést až pod hrad Kunětická hora.

„V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení další dva úseky cyklostezky, a to Vysoká nad Labem – Opatovice nad Labem, Dříteč – Němčice. Tady by se mělo stavět v letošní a příštím roce. Nejproblematičtější z hlediska pozemků je propojení v úseku Opatovice n. L. – Dříteč. Tam nyní probíhá výkup pozemků a stavba je naplánovaná až na roky 2022 a 2023,“ informuje radní Pardubického kraje René Živný.

Trasa z Vysoké do Opatovic má vést přes zdejší silniční most, poté odbočí doleva a povede mezi autostrádou, přivaděčem vody do opatovické elektrárny a řekou Labe, na Opatovice se má cyklostezka napojit u prodejny SIKO. Následně v dalším úseku za elektrárnou povede do Dřítče.

A jaká jsou první data ze snímače provozu u Vysoké nad Labem? Největší rušno je na cyklostezce mezi 14. a 17. hodinou, nejvíce využívají cyklostezku lidé v neděli, druhým nejsilnějším dnem je sobota, 73 procent tudy jezdí na kole, zbytek pěšky nebo na bruslích. Stezku už za dobu provozu využilo více než 150 tisíc lidí, měsíční návštěvnost je pak více než 10 tisíc.

„Stezka mechu a perníku je součástí Labské stezky a Pardubický kraj každoročně přidává ze svého rozpočtu dvěma spolkům obcí, kteří ji stavějí, prostředky na výkup pozemků a přípravu dokumentace. Letos jsme na to vyčlenili 3,75 milionu korun z krajského rozpočtu. Od roku 2014 šlo na tyto účely dalších téměř 8,5 milionů korun,“ uvádí Živný.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU