Přidat na Seznam.cz



Velký úklid v památce Na Plachtě. Desítka pytlů za 2 hodiny

11. května 2020 17:17. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

Trash Hero úklid na Plachtě / Foto: Twitter @IvanaSnircova

HRADEC KRÁLOVÉ – V přírodní památce Na Plachtě v Hradci Králové proběhl velký jarní úklid, který je občas potřeba udělat. Jelikož je tato lokalita lidmi hojně navštěvována, ne všichni jsou ale tak ohleduplní a odpadky nevyhazují v místě, ale později do koše. Spolu s organizací Trash Hero se zhruba desítka lidí vydala do zelené oázy a pustila se do práce.

Podle výsledku dvouhodinového sběru tam našli poměrně velký nepořádek, výsledkem je několik plných pytlů s odpadky i samostatné těžko identifikovatelné věci všeho druhu – od gumových pásů po desky. Řada návštěvníků si tak z lokality dělá sběrný dvůr, když odpadky odhodí do porostu.

„Odpad je výsledek dvouhodinového sběru s přibližně v počtu deseti osob. Po cestě jsme potkali chráněné slepýše i rosničky. Bohužel v jedné láhvi i mrtvou ještěrku, která v ní uvízla. Lidi sbírejte, má to smysl,“ prozradila na twitteru účastnice úklidu Ivana.

Pro některé živočichy jsou tak odpadky pohozené do okolí životu nebezpečné. Například zmíněná ještěrka uvízlá v láhvi, což je velmi oblíbený tvor. Úklidy a různé pracovní brigády zde probíhají pravidelně. I někteří návštěvníci přírodní památky uklízejí pravidelně odpad po ostatních, když jdou třeba na procházku.

Zdejší fauna je velmi bohatá na vzácné až kriticky ohrožené druhy živočichů, někdy považované za vyhynulé. Zejména tedy těch nejmenších. Za paneláky se tak v podstatě skrývá malá divočina. I Plachtu a zdejší tůňky ohrožuje také současné sucho.

Od roku 2018 se zde ve výbězích pohybují divocí koně.

V poslední době zdejší stojaté tůně rozvířila debata o cestu přes přírodní památku Na Plachtě 3, která by měla vést podél plotu u Petrofu. Petici podepsalo už skoro 5 tisíc lidí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU