Přidat na Seznam.cz



Topím míň, platím víc. V Hradci lidem zpětně zdražili teplo

21. května 2020 18:08. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, POLITIKA

Dodávka tepla před Hradcem / Foto: Panorama Mapy.cz

HRADEC KRÁLOVÉ – V Hradci došlo ke zdražení tepla o 7 procent pro 24 tisíc domácností, avšak za rok 2019 a to ještě zpětně, lidé to považují za neférové jednání a hrozí peticí. Informaci přinesla Česká televize a reportér Vlastimil Weiner. Zdražení už začal prověřovat i Energetický regulační úřad. Tepelné hospodářství potřebuje peníze, tržby klesají.

Nestandardní zdražení zaskočilo i náměstkyni primátora Věru Pourovou, do jejíž gesce spadají městské organizace.

„Jsem překvapena tím, že tepelné hospodářství zvolilo tu cestu zvýšení ceny tepla ex post, jsem rozpačitá z tohoto přístupu,“ uvedla v reportáži.

Pan odběratel Kohout v reportáži ukázal, že místo 6.635 korun, které měl původně zaplatit, zaplatí po zpětném zdražení 7.347 korun. Nejvíce ho zarazilo vyjádření, že důvodem ke zdražení je to, že odebrali méně energie, proto se musí zdražit. On sám přitom chtěl díky tomu, že méně topil, ušetřit, nakonec tak zaplatí tolik, jako kdyby topil normálně.

Městská firma poslala na podzim 2019 lidem předběžnou cenu vyúčtování tepla, jenže výsledná cena je nakonec o 7 procent vyšší. Tepelné hospodářství vysvětluje zvýšení ceny tím, že mu o 15 % klesly tržby, potřebuje 16 mil. Kč na investice a 15 mil. Kč vyplatilo městu Hradec Králové jako dividendu.

Gigajoule tak zpětně zdražil z 535 Kč na 573 korun.

„Teplo jsme zdražili z toho důvodu, že jsme čelili významnému propadu tržeb ve výši 15 procent,“ uvedl v reportáži Jiří Seidler, ředitel Tepelného hospodářství Hradec Králové.

Pro 24 tisíc odběratelů města tak v obálce přišlo nepříjemné překvapení. Dodatečné zdražení vyšetřuje Energetický regulační úřad. Podnik prý už podobné zpětné zdražení neplánuje.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí