Přidat na Seznam.cz



Rekonstrukce Velkého náměstí / Foto: MMHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Radnice chce rekonstrukci Velkého náměstí začít úvodní etapou. Ta bude zahrnovat opravu podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie rekonstrukce Velkého náměstí.


V polovině října provede specializovaná firma tři průzkumné vrty, z nichž dva budou hluboké 25 metrů, ten třetí v Komenského ulici pak osm metrů. Jejich umístění vytipovali zpracovatelé studie podzemního parkoviště spolu s archeology Muzea východních Čech. Výsledky těchto sond určí další postup u prověřované varianty výstavby podzemního parkoviště.


Tým architektů z ARN STUDIA, kteří jsou autory revize studie rekonstrukce Velkého náměstí, navrhuje postupovat po etapách.


„Investiční úsek dostal od rady města za úkol připravovat opravy míst, která k náměstí přiléhají. Je potřeba využít doby, kdy se prověřuje možnost podzemního parkoviště a současně poměrně nejistého termínu a výsledku v otázce územního rozhodnutí rekonstrukce náměstí, které řeší stavební úřad v Hořicích. Proto chceme co nejdříve začít s opravami podloubí, kde by měla být provedena výměna dlažby a oprava kamenných prvků,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.


Na opravy podloubí by měla navázat další etapa, v rámci které dojde k rekonstrukci ulice V Kopečku včetně Svatojánského náměstí a napojení do ulic Zieglerova a Tomkova.


„Tyto etapy by neměly být z pohledu stavebních řízení nijak komplikované, ale i tak bude potřeba vše koordinovat se správci sítí či majiteli nemovitostí, což také nebude jednoduché. Podobně tomu bude i v případě etap rekonstrukce Rokitanského ulice a náměstí Jana Pavla II. Dobu realizace každé z uvedených etap odhadujeme na tři až čtyři měsíce, se zahájením prací v podloubí chceme začít v příštím roce. Vše bude záležet na přípravách projektových dokumentací, rychlosti dohody s majiteli nemovitostí a výběrových řízeních,“ vysvětluje Jiří Bláha, investiční náměstek primátora.


A co se týká speciálně podzemního parkování a jeho kapacity, v návrhu se počítá, že by mělo jít o 244 podzemních parkovacích míst a 46 na povrchu náměstí, celkem 290 míst. Dnes je jich na ploše náměstí 250. Vjezd a výjezd do parkovacího domu pod Velkým náměstím by měl být z ulice Komenského.


Umístění podzemního parkoviště by nemělo být pod celým náměstí, pouze v úseku od morového sloupu k budově galerie ve zhruba čtyřech podlažích. Zda to bude vůbec možné, určí až průzkumné vrty.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí