Přidat na Seznam.cz



Univerzita obrany staví v Hradci novou šestipodlažní budovu

20. března 2023 23:09. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, PROJEKTY

Nová budova se napojí na stávající objekt Univerzity obrany / Foto: FVZ UO

HRADEC KRÁLOVÉ – Univerzita obrany zahájila 17. března 2023 poklepáním základního kamene stavbu nové budovy, která bude navazovat na stávající objekty univerzity. V nové šestipodlažní budově se budou nacházet vědeckovýzkumné laboratoře a také vivárium. Investorem stavby je Ministerstvo obrany ČR, zhotovitelem pak firma Metrostav DIZ.


Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové se tak rozroste o další stavbu, která je koncipovaná jako přístavba stávajícího objektu fakulty.


V novém objektu se budou nacházet laboratoře pro výzkum léčby nebezpečných biologických zbraní a také vivárium, což je uzavřený prostor pro malá a větší laboratorní zvířata, která jsou součástí vědeckého výzkumu.


„Bude se zde nacházet blok chovných místností malých a velkých zvířat, operační sál a karanténní prostory. V radio-izotopické laboratoři budou probíhat práce s vysoce rizikovými mikroorganizmy a toxiny. Budova vivária bude moderní vzdělávací institucí nejen pro studenty Univerzity obrany, ale i pro studenty a pedagogy z ostatních vysokých škol. Umožní unikátní experimenty na savčích experimentálních modelech, včetně výukových aktivit v rámci vojenské válečné chirurgie a nácvik nových experimentálních přístupů pro vojenské chirurgy. Zároveň bude unikátním zařízením pro studium ochrany proti chemickým, biologickým, radioaktivním a jaderným zbraním,“ uvedl Vladimír Šidla, tiskový mluvčí Univerzity obrany.


Univerzita obrany si od nového projektu slibuje zlepšení a zvýšení vědeckého výzkumu v rámci kapacit i ambic univerzity v této oblasti.


Předpokládané náklady stavby jsou 300 miliónů korun a dalších 100 miliónů budou investice do vybavení.


Ukončení stavebních prací je plánováno na červenec 2024 a zahájení provozu na jaro roku 2025.


Slavnostního aktu Poklepání základního kamene budovy radio-izotopické laboratoře a vivária se 17. března zúčastnili zástupci Ministerstva obrany v čele s brigádním generálem Zoltánem Bubeníkem, vedení Univerzity obrany v čele s rektorkou brigádní generálkou Zuzanou Kročovou, představitelé statutárního města Hradec Králové v čele s primátorkou Pavlínou Springerovou, děkani spolupracujících královéhradeckých fakult Univerzity Karlovy a další hosté.


Hradecká fakulta UO sousedí na jižním okraji s fakultní nemocnicí na rozhraní Třebše, od roku 2021 v jejím sousedství přibyla i stejnojmenná zastávky MHD Univerzita obrany.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU