Přidat na Seznam.cz



Lízátka, jedna z největších dominant Hradce

V poslední době, s nástupem okurkové sezony, se v mnoha médiích objevila informace o tom, že stadion nemá takovou podporu a je to s ním celé takové divné. To samozřejmě není pravda, protože od našeho posledního článku z dubna, se na podpoře stadionu ze strany města a ECE nezměnilo zhola nic. Stadion stále postupuje v dobrém tempu, ale jak je v Hradci zvykem, jde to pomaleji, než by si mnozí přáli. V takové Plzni se loni rozhodlo, že se bude stavět a nyní už mají skoro postaveno.

Včera ve večerních hodinách proběhla klasická debata mezi fanoušky, vedením klubu, vedením města a společností ECE. Už poněkolikáté se nejvyšší představitelé z města i ECE shodli, že stadion podporu má a mít bude. Celý projekt Park Malšovice je už v takové části realizace a je tak rozjetý, že nyní už nemá cenu spekulovat, jestli má nebo nemá podporu, ale spíše, kdy se začne bourat a poté znovu stavět. Výhrady má akorát známý ochranář přírody Adam Záruba ze sdružení Nezávislí a Strana zelených, Změna pro Hradec. V zastupitelstvu jsou jinak skoro všichni pro, a to napříč politickým spektrem.

Termínů, kdy by se mohlo začít s výstavbou, tady bylo už mnoho. Vypadá to však, že se dojede tato sezona a ta příští se odehraje jinde. Výstavba bude probíhat bez etapizace přibližně jeden rok. Hradec své zápasy odehraje v Praze nebo Mladé Boleslavi. Při současných regulích svazu nepřipadá nové hřiště na Bavlně pro hraní domácích zápasů moc v úvahu. Cena fotbalové arény se má pohybovat kolem 600 mil. Kč. Před měsícem se odhlasovalo, že nebude mít zatahovací střechu, to ji zlevnilo již o 100 mil. Kč. Společnost ECE vykoupí od města pozemky, na nich postaví obchodní centrum a město za přijaté prostředky vybuduje fotbalovou arénu. Ta má mít kapacitu 12 tisíc míst a budou se na ni moci odehrát i mezistátní zápasy naší reprezentace. Vybudování komunikací kolem celého areálu a jejich napojení na stávající silniční síť je v režii ECE.

Čeho se mnozí obávají, nebo v čem by mohl nastat problém, je odstranění lízátek. Na sociální síti Facebook už několik měsíců funguje stránka s názvem – Petice za ponechání „lízátek“ v Hradci Králové! a v současné době má úctyhodných 4,6 tisíce členů. Lidé namítají, že to je jeden z typických symbolů Hradce – skoro technická památka. Také fan-klub je má ve svém znaku a stránky fanoušků mají webovou adresu s lízátky. Je to však s nimi velmi složité, protože jsou prý v poměrně špatném stavu a nezbývá bohužel nic jiného, než je zbourat.

„Je to věc, která je dominantou, to je jako kdyby někdo řekl, že zbourá Bílou věž a udělá z ní rozhlednu“, řekl Jaroslav Kott, jeden z architektů lízátek.

S lízátky možná ještě nastanou problémy, protože většina lidí ve skupině se s jejich koncem nehodlá smířit a protesty budou zřejmě čím dál více silnější. Ovšem jakékoliv prodlužování začátku výstavby, kvůli lízátkům, by mělo neblahý dopad pro skalní fanoušky, kteří na novou arénu čekají asi tak dlouho, jako Pavel Černý na gól. Hradec má navíc ještě výjimku od fotbalového svazu a pokud se nezačne příští rok stavět, tak se klub může s první ligou ve městě rozloučit. Skoro všichni se z této skupiny shodnou na jednom – zbourat zchátralý Všesportovní stadion a lízátka přesunout jinam. To ale v souvislosti s jejich špatným stavem možné není a o této variantě se nyní už vůbec neuvažuje.

Dokonce i ze sousedních Pardubic se ozývají hlasy, proč chce Hradec poslat k zemi svou typickou výškovou dominantu. Daleko lepší variantou by podle nás bylo ty současné opravdu zbourat a postavit místo nich v budoucím tréninkovém areálu Slavie lízátka nová a klidně i o trochu nižší. Postavení nových a menších lízátek by byla asi nejlevnější a nejlepší varianta, jak uspokojit všechny názory a přání.

Debata z restaurace na Malém náměstí se poté zaměřila na týmovou část, nové posily, jaké to je s opcí na Václava Pilaře v Plzni a jaká bude nadcházející sezona.

V sezoně 2011/2012 si všichni přejí, aby se týmu dařilo jako loni a těšil svoji hrou a získanými body všechny fanoušky hradeckého fotbalu z celých východních Čech. Věříme, že se týmu podaří navázat na loňskou veleúspěšnou sezonu, podaří se mu udržet v nejvyšší soutěži a ještě lépe, když skončí mezi nejlepší desítkou, tým na to rozhodně má.

Sezona začíná již tuto neděli, kdy se Hradec střetne s Viktorií Žižkov. Bylo by pěkné, kdyby se podařilo hned na první zápas vyprodat stadion, tedy 7 220 míst. Fanoušci poženou Votroky za vítězstvím a myslíme si, že Hradec první 3 body opravdu získá. Ze sázkových kanceláří má druhý nejlepší kurz (po Plzni) na výhru, je tak jasným favoritem.

Jak se vyvíjí projekt Park Malšovice budeme bedlivě sledovat a informovat Vás o něm i nadále.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 020

    3 008

    2 570

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí