Přidat na Seznam.cz



Křižovatka Mileta bude mít novou podobu. Moderní a bez pater

18. července 2013 6:00. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, D35, DOPRAVA, PROJEKTY

Takto vypadat Mileta nebude

Když má Hradec zácpu, je to většinou na jihu Gočárova okruhu v okolí křižovatky Mileta. Při současných pochybných změnách v MHD, je možné, že tu automobilové dopravy ještě přibude. Projekt okružní křižovatky Mileta s třemi patry byl uložen do koše, připravuje se nyní nová Mileta, jednodušší a taky levnější. Jeden z nejfrekventovanějších hradeckých silničních uzlů, kde se často tvoří dlouhé kolony aut a v dopravních špičkách funguje jako zátka, by se měl dočkat toužebné modernizace. Urychlení výstavby Milety má umožnit zjednodušení projektu. Prý by se mohla začít stavět koncem příštího roku.

„S vedením krajského města a hradeckým Ředitelstvím silnic a dálnic jsme se dohodli na úpravách projektu křižovatky, které zachovají možnost plynulého průjezdu Miletou a současně sníží náklady na výstavbu. Dosavadní projekt obří třípatrové stavby totiž počítal s investicí až 300 milionů korun, což řešení celého problému jen komplikovalo. Po zjednodušení tohoto původního návrhu by měla vzniknout moderní křižovatka bez pater, díky které bude průjezd křižovatkou stejně plynulý,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Karel Janeček.

Nový projekt Milety, na kterém se nyní pracuje, by měl vyjít maximálně na 100 milionů Kč. Společně by se na výstavbě měl podílet i stát, který by zaplatil zhruba polovinu nákladů. Zbytek by uhradili společně město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.

„Pokud půjde vše podle optimistických odhadů, mohlo by se na Miletě začít stavět koncem příštího roku a hotovo by bylo během roku 2016,“ uvedl ředitel hradecké správy ŘSD Marek Novotný.

Mileta je jedním z klíčových dopravních uzlů v krajském městě: kříží se tu hlavní silniční okruh, kudy proudí doprava z dálnice D11 na Brno a Ostravu s tepnou, po které míří do města obyvatelé hustě osídleného Moravského Předměstí.

„Zároveň se na této křižovatce odbočuje k hradecké fakultní nemocnici a využívají ji také sanitky krajské záchranné služby. I proto je urychlené zlepšení průjezdnosti Miletou velice potřebné,“ doplnil náměstek Karel Janeček.

V okolí budoucí nové křižovatky Mileta vzniknou i dva kruhové objezdy. Jeden bude před Fakultní nemocnicí, poblíž rozestavěného kampusu Univerzity Karlovy, umožní tak lepší vjezd a výjezd do areálu nemocnice. Další bude těsně za Miletou a propojí budovu záchranné služby a zároveň se napojí na plánované dokončení Benešovy třídy.

Výraznou úlevu od tranzitní dopravy přinese Hradci až dokončení úseku rychlostní silnice R35 z Opatovic nad Labem do obce Časy v okolí Holic.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí