Přidat na Seznam.cz



Velká rekonstrukce posunuta. Náměstí bude rozkopané víckrát

7. listopadu 2016 14:06. /Autor ~ REDAKCE / # 3 MIN. / AKTUALITY

Pohled na novou tvář Velkého náměstí, parkovacích míst bude kolem 80

Dlouho očekávaná rekonstrukce Velkého náměstí se posouvá. Město chtělo už letos na podzim zahájit přípravné stavební práce a na jaře by se rekonstrukce rozjela naplno, to ale kvůli námitce jedné společnosti sídlící na Velkém náměstí nepůjde. Potrubí pod náměstím ale vyžaduje už neodkladnou opravu a i tak na náměstí vyjedou stavební stroje.

Místo jedné komplexní rekonstrukce, se tak prý náměstí bude opravovat rovnou několikrát, zní z vyjádření magistrátu. Podle odhadu to může být až pět let v kuse, což omezí obyvatele, provozovatele i návštěvníky místa.

„Velká rekonstrukce měla všechny plánované zásahy, které s sebou ponesou pro občany omezení, spojit. Bohužel kvůli námitce jedné společnosti, se v důsledku a nikoliv naší vinou celý časový harmonogram rozboural. Náměstí tak bude rozkopané několikrát,“ oznámilo vedení města.

Místo jedné velké stavby se tak práce rozdrobí do několika menších investičních akcí v delším časovém období a s vyššími náklady.

„Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové má v plánu rekonstruovat v letech 2017 a 2018 vodovodní a kanalizační řady v prostoru Velkého náměstí. Jedná se o zhruba 890 metrů vodovodních a odhadem 690 metrů kanalizačních řadů o různých profilech a různých hloubkách. Potrubí jsou ve špatném stavebně technickém stavu a s jejich opravou v režimu stavební úpravy už nelze otálet. Nejdéle v březnu 2017 snad začnou stavební práce,“ přibližuje plány Pavel Loskot, technickoprovozní náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové.

Všechny tyto stavby jsou finančně i časově náročné, provádějí se v hloubce až čtyř metrů, tato oprava byla součástí velké rekonstrukce, nyní ale bude muset proběhnout s předstihem.

„Cílem města bylo všechny tyto stavební akce spojit v jednu, která by svými omezeními a případnými komplikacemi zasáhla do života obyvatel co nejméně. Odpor společnosti k navržené podobě rekonstrukce a následné podání námitky podjatosti a její potvrzení v odvolacím řízení však tento postup vylučuje. Nejen, že město muselo předat spis k rekonstrukci Velkého náměstí a rekonstrukci nesmí řešit náš stavební úřad, který je s celou věcí nejlépe obeznámen, ale nyní se ukazuje, jaké další vedlejší efekty s sebou tato komplikace přináší,“ komentuje pro město nelehkou situaci náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Místo dvou let oprav se tak stroje na náměstí zdrží nejméně čtyři roky. Delší bude také zábor náměstí stavebními stroji. Město plánuje zahájit rekonstrukci v roce 2019, což odhaduje jako nejbližší možný termín při dalších námitkách společnosti.

„Odložení plánovaného zahájení rekonstrukce neznamená jen komplikace a průtahy ve stavebním řízení, ale narušily se tím mimo jiné také dohody se správci sítí, podle kterých mělo současně s rekonstrukcí náměstí dojít i k výměně havarijních úseků vodovodů, kanalizací či plynového potrubí. Povrch náměstí je na mnoha místech v takovém stavu, že město bude muset už v nejbližší době zajistit nejnutnější opravy. Nemožnost provést uvedené akce najednou bude znamenat nejen vyšší náklady, ale i výrazně delší čas záboru náměstí pro účely stavby,“ dodala Romana Lišková, náměstkyně primátora města.

Povrch náměstí, který pokrývají dlažební kostky, je dlouhodobě ve špatném stavu a zhoršuje se. Někde se vozovka významně propadá, to kvůli prasklinám potrubí v podzemí, jinde jsou zase asfaltové záplaty a výmoly.

Kritici připravované rekonstrukci náměstí vytýkají velký úbytek parkovacích míst. Je už pravdou, že pokud lidé nedojedou autem přímo až k obchodu nebo restauraci, a nemají kde zaparkovat, odjedou jinam.

Součástí rekonstrukce Velkého náměstí bude jeho kompletní přestavba do nové podoby. Změní se ta část od ústí k Malému náměstí až po ulici V Kopečku u dopravní uzlu u Grandu. Ten čeká v budoucnu taky rekonstrukce, ale již samostatná. Rekonstrukce podloubí na Velkém náměstí by měla být řešena samostatně. Nový vzhled získají i předzahrádky, které mají být v jednotném stylu.

Více o rekonstrukci se dočtete na stránce o projektu: REKONSTRUKCE VELKÉHO NÁMĚSTÍ


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí