Přidat na Seznam.cz



Část Staré nemocnice již funguje pro následnou péči

23. března 2022 16:24. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY, NEMOCNICE

Pavilon Staré nemocnice funguje pro NIP a DIOP / Foto: FNHK

HRADEC KRÁLOVÉ – Jeden z pavilonů Staré nemocnice získal během roku 2021 nové využití, o chystané přestavbě jsme informovali v roce 2019. Společnost Estrella Health zde v kooperaci s Fakultní nemocnicí Hradec Králové vybudovala prostory pro následnou intenzivní péči (NIP) a dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči (DIOP), tedy pro dosud v Hradci chybějící služby a navíc tolik potřebné.


„Společnost Estrella Health v roce 2021 otevřela ve zrekonstruovaných prostorách Staré nemocnice FNHK nové komplexní zařízení pro péči o pacienty následné intenzivní péče (NIP), dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) a dlouhodobé ošetřovatelské péče. Cílem je poskytování prvotřídních služeb majících za cíl navrácení pacienta/klienta zpět do plnohodnotného života,“ uvádí zdravotnické zařízení.

Oddělení následné péče (NIP) je lůžkovým zařízením, které poskytuje následnou intenzivní péči pacientům, kteří jsou ve stabilizovaném stavu po zvládnutí náhlé kritické nemoci nebo náhlého kritického zhoršení chronického onemocnění, ale jejich zdravotní stav nadále vyžaduje částečnou nebo úplnou podporu základních životních funkcí.

Oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) je pracovištěm, které poskytuje dlouhodobou intenzivní lékařskou péči spontánně dýchajícím pacientům s tracheostomií, u kterých došlo ke stabilizaci po závažných úrazech s poruchou vědomí. Vyléčení pacienti se předávají do rehabilitační či domácí péče.


Nové centrum vzniklo po stavebních úpravách jednoho z pavilonů bývalé neurologie, v objektu by mělo být minimálně 20 + 20 lůžek pro každou ze služeb pro nemocné osoby. Zařízení bude kooperovat s fakultní nemocnicí.


Mezi požadavky na pronájem tak bylo například to, že minimální rozsah lůžek u DIOP i NIP musí být 20 lůžek, v každé ze služeb. Smlouva o nájmu nebytových prostor byla uzavřena na dobu určitou, celkem 8 let.


Stará nemocnice tímto získala nové využití v podobě intenzivního lékařského provozu. V areálu funguje ještě rehabilitační klinika, klinika pracovního lékařství a protetika. Speciálním místem je pak místní kaplička.


Stará nemocnice se stala první nemocnicí v Hradci Králové a byla otevřena v roce 1887. Ještě do roku 2011 sídlila v budově neurologická klinika. S rozvojem města vznikla potřeba vybudovat nemocnici v novém areálu. Tento záměr se podařilo naplnit ve dvacátých letech 20. století stavbou fakultní nemocnice u soutoku.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU