Přidat na Seznam.cz



Hradec v roce 2015?

Město i jeho okolí čeká bezpochyby velmi rušný rok. Hned v lednu se otevře zbrusu nové planetárium na Novém Hradci. Na jaře se dokončí Bílá věž, která už nyní po sundání lešení, vypadá velmi svěže. U Koruny začne dostávat obrysy nové obchodní centrum, v létě u něj vyroste navíc i kruhový objezd. Začátek výstavby je naplánován u bytových domů na Plachtě, také přírodovědecké fakulty hradecké univerzity i sportparku v Třebši. A u Kuklen pokročí výstavba křížení D11.

Nejdříve se však poohlédneme za rokem 2014. I ten byl poměrně hektický. Drtivou většinu projektů, o kterých jsme psali, se podařilo započít. Začala výstavba dvoukolejky mezi Hradcem a Pardubicemi, stavba dálnice D11, opravila se třída ČSA i křižovatka v Malšovicích, silnice na Slatinu, také zimní stadion, otevřela se Benešova třída, dokončila se budova Univerzity Karlovy a začal se stavět nový park Skleněnka. Úspěch potkal i hradecké Votroky, kteří postoupili po roce do ligy. Neslavně nakonec skončil projekt stadionu. A první extraligová sezona skončila až v play-off s budoucím mistrem ze Zlína.

V rozpočtu Hradce jsou pro rok 2015 připraveny finance na několik málo akcí. Letos tedy bude spíše rok příprav budoucích projektů, které se začnou realizovat až v roce 2016. V letošním se tedy počítá jen s výstavbou okružní křižovatky Koruna, která si u čtenářů vede v oblíbenosti s 88 procenty. Počítá se také s úpravou zimního stadionu a příspěvkem na stavbu centra pro integraci osob se zdravotním postižením, která již probíhá v bývalé škole ve Věkoších.

Mezi další investiční plány města bude patřit například cyklostezka z Pouchova do Piletic a rekonstrukce stadionu pro výcvik a požární sport. V rozpočtu je i stálice v podobě připravených peněz na rekonstrukci Všesportovního stadionu. Ta ale v roce 2015 určitě nezačne.

Hradec už nějaký čas připravuje podklady pro rekonstrukci fotbalového stadionu a podle primátora by se mělo jednat o stánek do 10 tisíc diváků.

V investičním plánu na roky 2016 a 2017 je zanesena i rekonstrukce Velkého náměstí včetně Bona Publica a přilehlých ulic např. V Kopečku. To je také jeden z hlavních investičních bodů koalice pro toto období.

Ze soukromých projektů, které mají začít vznikat to jsou Sportpark Hit v Třebši, který nabídne sportovní halu a několik sportovních hřišť. Otazník visí nad administrativním centrem Generali naproti vile Aničce, na náš dotaz dosud nikdo neodpověděl. Hradecká univerzita by měla na jaře začít výstavbu nové fakulty, tentokrát přírodovědecké. V červnu pak chce otevřít nový studentský park.

Jen o několik stovek metrů dál od UHK, v lokalitě Mileta, možná začne stavební boom. Mělo by zde začít růst centrum City Garden, ve kterém by měl být zřejmě postaven i Kaufland. Původně se však počítalo většinově pouze s administrativou. S výstavbou by se propojení měla dočkat Benešova třída. Projektu se budeme věnovat v dalších článcích.

Kryté stání pro autobusy nyní roste v areálu dopravního podniku. Ten plánuje ještě zmodernizovat svoji hlavní budovu v Pouchovské ulici.

Rozvíjet by se mělo i bydlení. Výstavba začne na Plachtě a zřejmě i v Třebši v lokalitě Labská louka, kde kromě bytů a domků usiluje o výstavbu své prodejny řetězec Penny Market. A v této části Hradce ještě zůstaneme, uprostřed Podzámčí se během ledna položí základní kámen ke stavbě budovy centra pro seniory.

Tento rok bude pro Hradec stavebně rušný, ale město čeká i spousta kulturních akcí, festivalů a sportovních klání. V lednu, únoru a březnu bude probíhat plesová sezona 2015, duben bude patřit Majálesu, v květnu se uskuteční znovu Helicopter Show, červen nabídne hned několik velkých akcí – například Rock for People. V srpnu se budou konat také Air Festival a Hip Hop Kemp. Více událostí naleznete v našem přehledu akcí.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 584

    2 988

    2 530

    274


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí