Přidat na Seznam.cz



Vizualizace Parku Malšovice

Sdružení Cesta trvalé prosperity z Malšovic podalo před časem odvolání do řízení o demolicích a tím oddálilo výstavbu o další měsíce. Sdružení, které nemá ani internetové stránky, na jednání s ECE prý nereaguje a skoro nikdo neví, kdo jsou jeho členové, tak neustále a záměrně brzdí výstavbu nového stadionu a přilehlého obchodního centra, bez kterého stadion už dnes nelze postavit. Sdružení neustále podává námitky, ke všemu má stále připomínky, ale prakticky nemá žádnou odpovědnost. Bylo založeno teprve v roce 2008 a jeho mluvčí Michal Vojtíšek nemá s Hradcem moc společného, trvalé bydliště má v centru Prahy.

Zdá se, že sdružení vzniklo právě jen kvůli výstavbě Parku Malšovice, protože funguje pouze 3 a půl roku. Kdo jsou jeho členové se nedá zjistit. Jejich motivací je zřejmě, co nejdéle zdržet tento projekt, což se jim zatím úspěšně daří. Mluvčí sdružení pan Vojtíšek je expertem na dopravu a při poslední debatě o Parku Malšovice přednesl data o dopravní zátěži včetně exhalací a srovnával dopravu v Hradci s Bostonem a dalšími americkými městy, což vzbudilo u mnohých řadu otázek o jeho způsobilosti vůbec mluvit k tomuto projektu. Mnozí v sále si také mysleli, že do Hradce přijel snad poprvé.

Sdružení chce podle hradeckého deníku jen stadion, bez obchodního centra, to však v tuto chvíli již není možné. K tomuto problému se sdružení mělo ozvat na začátku výběrového řízení, tedy před pěti lety, (to však ještě nebylo založené) a ne, když se má stadion začít bourat a všechno je již připravené. Faktem je, že sdružení si může dnes založit kdokoliv a blokovat, co bude chtít na poměrně dlouhou dobu.

Ředitel hradeckého klubu Richard Jukl už musí být z neustálých průtahů a prodlužování zjevně unavený. Pro hradecký deník zdůraznil: „Pokud nebude nový stadion, bude to konec fotbalu v Hradci!“ Každému je dnes jasné, že bez urychlené výstavby nového stadionu se Hradec může s vrcholovým fotbalem na dlouhá léta rozloučit. Vše je teď na hradeckých úřednících jak rychle se jim podaří zmíněné odvolání a námitky vyřešit.

Hradec jako město kvalitní architektury nový stadion prostě mít musí, samotné obchodní centrum vypadá podle vizualizací ECE celkem přijatelně a je příjemně barevné. Horší je to už s provedením stavby, v Hradci se v poslední době rozmohla vlna různých sdružení, která protestují proti novým stavbám obecně. ECE v čele s panem Vávrou už jednala snad se všemi organizacemi, které mají k připravované stavbě, co říct. Například občanská sdružení Orlice , KOS, Ecoinstitut, dále komise místní samosprávy Malšovice, tenisový klub LTC a místní občané. Všechna jednání byla podle Vávry věcná a konstruktivní. Jedinou výjimkou je sdružení Cesta trvalé prosperity, o kterém nemá nikdo žádné informace a jejím mluvčím je člověk z Prahy, který s Hradcem zřejmě žádnou vazbu nemá a fanouškem hradeckého klubu, jak vyplynulo z jeho rozhovoru pro hradecký deník, není. Za sdružení se vyjadřuje zejména k obchodnímu centru a související rostoucí dopravě a exhalacím. Ve městě to tak bývá, že na silnicích je provoz a auta jezdí ve větším počtu než v podhůří Orlických hor. Navíc za pár let po vybudování R35 z Holic do Opatovic zmizí z okruhu tranzitní doprava zřejmě úplně.

Můžeme v Hradci jen doufat, že se toto pochybné sdružení nebude odvolávat donekonečna, a že vše nakonec pro hradecký fotbal dobře dopadne. Příběh o novém stadionu je dnes zatím spíše smutná story, začalo se o něm mluvit od konce 80. let, intenzivněji s příchodem nového tisíciletí a v roce 2002 už existoval první projekt. O deset let později jsme i díky věčným stěžovatelům stále před stavbou, někteří starší fanoušci Votroků se obávají, že se nového moderního fotbalového stánku už ani nedočkají.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    16 026

    3 008

    2 574

    294


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí