Přidat na Seznam.cz



Nové vozy MHD pojedou s wifi a klimatizací. Přibude jich 32

18. května 2018 21:35. /Autor ~ REDAKCE / # 2 MIN. / AKTUALITY

HRADEC KRÁLOVÉ – Moderna dorazí do Hradce. Dopravní podnik vyrazil na nákupy a tak v jeho vozovém parku přibude na 32 vozidel městské hromadné dopravy – z toho bude 20 elektrobusů, 9 trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem a tři autobusy. První cestující se novými vozy svezou ještě na podzim letošního roku, část pojede i na nových trasách.

„Co se týká elektromobility dopravních podniků u nás, budeme ve své kategorii na špici,“ informoval Zdeněk Abraham, ředitel DP.

Co je ale nutné ještě zmínit, je úroveň některých zastávek MHD, konkrétně zálivů zastávek pro vozidla, které jsou vyboulené, jsou v nich vyjeté koleje i hrboly, a když do nich autobus nebo trolejbus vjede, celé vozidlo se silně otřásá, viz. zastávky Na Brně, Hotel Garni, Fakultní nemocnice, Lipky, jejich vyjmenování by bylo dlouhé. Rozhodně by to co nejdříve chtělo povrch těchto zastávek upravit, nebo se nová vozidla i cestující hned rozklepou.

Nových dvacet elektrobusů bude značky SOR NS 12, devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem ŠKODA 30 Tr TRB. Další novinkou budou tři nové dieselové autobusy IVECO URBANWAY.

Na pořízení elektrobusů a trolejbusů dopravní podnik využije dotaci z evropských fondů v celkové výši 338 milionů korun.

Trolejbusy s pohonem budou zajíždět na sídliště Plachta, další část pojede na lince 27. S nasazením nových elektrobusů se počítá u sedmi linek hradecké MHD. U linek 12 a 14 bude jejich provoz plně zajištěný elektrobusy.

Na podzim ještě DP chystá jedno překvapení. Při příležitosti 90. výročí městské hromadné dopravy v Hradci Králové uspořádá Den otevřených dveří DPMHK. Ten se bude konat v sobotu 6. října v prostorách areálu Dopravního podniku v Pouchovské ulici a v prostorách Terminálu hromadné dopravy u Hlavního nádraží ČD – obě místa propojí mimořádná linka, na které pojedou historická vozidla.


    SLEDUJTE NÁS I NA INSTAGRAMU






    Facebook

    X

    Instagram

    Threads

    15 404

    2 984

    2 520

    270


    #TWEETY

    ~PANORAMA

    @MENÍČKA



    Koncept studie Velkého náměstí